• Mariska Stehouwer

WIJKFysio valt Mexicanen op

LEUSDEN Het artikel in de New York Times over de cursus Vallen Verleden Tijd, in beeld gebracht door de Leusdense cliënten en fysiotherapeuten van WIJKfysio, krijgt een Mexicaans vervolg. Mara Matosic en Juan Rosillo kwam voor een dag naar de praktijk van fysiotherapeute Diedeke van Wijk om met eigen ogen te zien hoe het valpreventie programma vorm gegeven wordt.

Mariska Stehouwer

Fysiotherapeute Serina Geurtsen en Van Wijk waren één van de eersten die de cursus Vallen Verleden Tijd, ontwikkeld door de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, volgden. Het NRC wilde naar aanleiding van nieuwe cijfers van het CBS over valincidenten, een artikel maken over valpreventie in Nederland. WIJKfysio werd benaderd of het wilde meewerken aan een artikel. Van Wijk: ,,Fotograaf Jasper Juinen zocht contact met de New York Times of hij een fotoreportage mocht maken over valpreventie in Nederland, want dat kennen ze in Amerika niet in deze vorm. Dat resulteerde in een uitgebreide fotoserie in de New York Times van 2 januari 2018."

VERANDEREN Dit artikel kreeg het Mexicaanse echtpaar onder ogen: ,,In Mexico kennen wij helemaal niets vergelijkbaars. Dit programma kan je leven veranderen en ook de manier waarop je je leven leeft. Wij zijn nu de mogelijkheden aan het onderzoeken om het programma ook naar Mexico te halen. Inmiddels hebben wij wereldwijd met diverse mensen het programma besproken en iedereen ziet het als een 'need for humanity'."

URBANISATIE Juan: ,,In Mexico zorgt men als familie grotendeels voor elkaar maar ook daar ziet men de gevolgen van urbanisatie. Veel jongeren trekken naar de grotere steden waardoor de rest van de familie vaak achterblijft en meer op zichzelf is aangewezen. Wij proberen te onderzoeken waar we het voor mensen beter kunnen maken. Dit programma Vallen Verleden Tijd combineert veel aspecten en de effecten zijn ook wetenschappelijk bewezen."

SCREENEN VALINCIDENTEN De fysiotherapeuten van WIJKfysio worden als ambassadeur van het programma gezien. Onlangs maakten zij nog een promotiefilmpje over het valprogramma voor de beroepsvereniging om te presenteren op de dag van de fysiotherapie. Van Wijk zit in een pilot over een op te zetten valpreventieprotocol voor de gemeente Leusden waarbij wordt uitgegaan van een leeftijd van 75+ als het over ouderen gaat. Inmiddels is, in samenwerking met de Stichting Eerstelijn Leusden (SEL), een poster ontwikkeld om Leusdenaren met een leeftijd van 75 jaar en ouder te screenen op mate van valrisico.

Meer informatie: www.wijkfysio.nl of gratis inloopspreekuur (dinsdag 12.00-12.30 uur, Rozengaarde 22b).