• Liz Barents en Jelle Horst hebben een veelbelovende toekomst in de gastronomie.

    Frits van Breda

'Wellicht ooit een eigen restaurant'

LEUSDEN Liz Barents (21) en Jelle Horst (24) zijn beide toppers in de gastronomie en zitten boordevol ambitie.

Frits van Breda

Jelle Horst is geboren en getogen in Leusden en heeft al enkele keren de pers gehaald, onder meer als winnaar van het tv-programma 'Topchefs tegen Sterrenkoks'. Op 18-jarige leeftijd versloeg de kok in opleiding met zijn team de brigade van een sterrenrestaurant. Later greep hij met een minimaal verschil naast de eerste prijs in een Europese wedstrijd in de categorie 'Haute Cuisine'. ,,De Olympische spelen voor jongeren in opleiding voor horeca of toerisme.''

STAGES Inmiddels heeft de Leusdense Jelle Horst zijn opleiding als kok afgerond. Tijdens zijn stages heeft hij op tal van plaatsen gewerkt, onder meer bij het inmiddels gesloten Leusdense restaurant Lieferinks. Omdat hij uitblonk in zijn vakgebied werkte hij in een aantal verschillende gerenommeerde restaurants met één of twee Michelinsterren.

STERRENRESTAURANTS Drie jaar geleden kwam de ambitieuze kok in Valkenswaard terecht om te werken in de Treeswijkhoeve, een restaurant met twee sterren. Daar maakte hij kennis met Liz Barents. Ook zij had inmiddels haar studie achter de rug om uiteindelijk het diploma als gastronomisch sommelier in ontvangst te kunnen nemen. Ze slaagde cum laude en als beste leerling. Ook zij had in een reeks sterrenrestaurants de nodige ervaring opgedaan.

,,De kennismaking met Jelle was liefde op het eerste gezicht'', zegt Liz. Toen hij aankondigde terug naar Leusden te gaan, aarzelde ze geen moment. ,,Ik ga mee''. Ze solliciteerde bij La Provence, een sterrenrestaurant in Driebergen, en werd aangenomen. Het toeval wilde dat er ook een vacature voor souschef was. De twee werken nu beide in Driebergen. Deze week hebben ze de sleutel van hun eigen huis in 't Ruige Veld in ontvangst genomen.

GASTRVRIJHEIDSPRIJS Als sommelier en gastvrouw is Liz Barents inmiddels geen onbekende in het gastronomisch wereldje van de Nederlandse toprestaurants. Ze won recentelijk de zestiende editie van de prestigieuze Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs die werd uitgereikt in het Amsterdamse Amstel Hotel. De samenwerkingsverbanden van gastronomische restaurants willen met de prijs duidelijk benadrukken dat niet alleen de koks belangrijk zijn waar het een toprestaurant betreft. Reden om ook de professionele gastheer en gastvrouw in de schijnwerpers te zetten.

Liz Barents werd persoonlijk door de voorzitter van Les Patrons Cuisiniers, Cees Helder, uitgenodigd om mee te doen aan de wedstrijd. Samen met haar partner Jelle mag de winnares nu naar Hennessy's Château de Bagnolet voor een studiereis.

TOEKOMST Over de toekomst zijn Liz en Jelle het nog niet helemaal eens geworden. Kok Jelle Horst droomt van een eigen restaurant met culinaire hoogstandjes in Leusden. ,,Ik heb een passie voor wijn en zie mezelf wel als sommelier in een sterrenrestaurant'', aldus de trotse prijswinnaar van de gastvrijheidsprijs Liz Barents.