• Eenvoud is het kenmerk van het ware; de Tarzanpen is een gegalvaniseerde spijker met een dwarsstuk.

    Rinus van Denderen
  • Wijnand Crull: ,,Afgezien van het doek maken we hier alles voor een tent.´´

    Rinus van Denderen

Umefa; alles voor de tent

Iedere plaats van een zekere omvang heeft ze; bedrijventerreinen. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk achter de gevels van die niet zelden fantasieloos vormgegeven rechthoekige dozen? In de serie ´Achter de schermen´ gaat de Leusder Krant op zoek naar een antwoord op die vraag. In deze aflevering: Umefa, internationaal befaamd om tentharingen!

Frits van Breda

Directeur Wijnand Crull vindt het erg leuk dat er aandacht wordt besteed aan´zijn´ bedrijf dat gevestigd is op het bedrijventerrein Ambachtsweg. ,,Veel Leusdenaren hebben geen idee dat er langs de Hamersveldseweg ook nog een bedrijventerrein is waar ook echt wordt geproduceerd. Voor hen houdt Leusden op bij de Karwei", zo weet hij uit eigen ervaring. Umefa, de afkorting van Utrechtse Metaalwaren Fabriek, is één van de weinige lokale bedrijven waar nog grote machines staan en mensen bezig zijn producten te maken die niet alleen in Nederland maar in heel Europa verkocht en gebruikt worden. ,,Als je het tentdoek weghaalt maken we alles wat er verder overblijft van de tent", zo wordt het leveringsprogramma in een enkele zin beschreven.

Opa Crull begon in 1946 met een bescheiden metaalwarenfabriekje achter de Rijksmunt in Utrecht. Het bedrijf maakte onder meer zoolbeslag en rijwieltoebehoren zoals nippels en bandenlichters. Na een verhuizing van het bedrijf naar Driebergen namen zijn twee zoons de leiding over. Door de groei van Umefa werd omgekeken naar een nieuwe vestigingsplaats. De keus viel op het bescheiden industrieterrein in Leusden. Twee kleinkinderen van de oprichter, Wijnand en Ton, werden eigenaar in 1994 en zetten het familiebedrijf met veel succes door. Drie jaar geleden verhuisden Ton en zijn vrouw naar Bonaire, waarna Wijnand Crull als directeur/eigenaar het inmiddels 70-jarige bedrijf voortzette.

TROTS Crull is er trots op dat hij in Nederland producten kan maken die in heel Europa aftrek vinden. In Leusden biedt hij niet alleen aan 17 werknemers een vaste baan, ook worden er wekelijks 15 tot 20 mensen gedetacheerd vanuit de sociale werkplaats in Amersfoort, Montafors. Wie voor het pand van Umefa staat zal niet snel denken dat er achter de gevel een complete fabriek schuil gaat met zeer moderne machines die, veelal automatisch, alle mogelijke kampeerbenodigdheden produceren. Precieze getallen worden niet genoemd. ,,Hou het er maar op dat we meer dan een miljoen tentharingen per jaar maken", schat Wijnand. Even later blijken het er meer dan 10 miljoen te zijn...

SPECIALIST Dat Umefa een specialist is op dit gebied blijkt ook uit het brede assortiment van tentharingen. Voor een leek is het verrassend om te zien dat het bedrijf voor elke grondsoort specifieke haringen produceert. Zandgrond, zachte grond, kiezelgrond, rots, bevroren grond en bosgrond zijn de zes categorieën waarin het leveringsprogramma is verdeeld. Sinds enkele jaren is een 'schroefharing' aan het assortiment toegevoegd. Een noviteit in de campingwereld. Het betreft een haring die met behulp van een accuboormachine in zeer harde grond geschroefd kan worden. Al eerder baarde Umefa opzien met de 'Tarzanpen'. Niet veel meer dan een fors uitgevallen spijker met een dwarsstukje. De tentharing bleek steviger te zijn dan de gebruikelijke haringen en daardoor zelfs zeer geschikt voor rotsgrond.

TENTSTOKKEN Behalve de tentharingen worden er in het Leusdens bedrijf ook grote aantallen tentstokken gefabriceerd. ,,Als we een jaarproductie achter elkaar leggen gaat het om een afstand van Leusden tot Parijs", aldus directeur Crull, die hiermee duidelijk maakt dat het gaat om zo'n 500 kilometer buizen die worden verwerkt. Aanvankelijk betrof het alleen aluminium- en stalen buizen, recentelijk zijn ook carbonstokken aan het assortiment toegevoegd. Wel twee keer zo duur als de traditionele tentstokken maar met een aantal voordelen. Zo kunnen de stokken niet roesten, wegen minder dan de helft van stalen stokken en zijn flexibel en sterk tegelijk. ,,We gaan mee met de ontwikkelingen in de markt", benadrukt Wijnand Crull. ,,Alleen aan glasvezel zijn we nooit begonnen", voegt hij er direct aan toe.

Hoewel in de fabriek van Umefa veel mogelijk is, wordt niet alles in Leusden geproduceerd. Gereedschappen, zoals schepjes en tenthamers, worden uit het verre oosten geïmporteerd. ,,Wij kunnen daar met eigen producten onmogelijk mee concurreren", zegt Crull met enige teleurstelling.

CAMPINGMEUBELS Sinds 2012 is Umefa licentiehouder van campingmeubels die onder de merknaam Dukdalf op de markt worden gebracht. Ook hier gaat het om in Nederland vervaardigde producten uit materialen van West-Europese oorsprong. De fabriek, gevestigd in Maassluis, biedt werk aan omgerekend 45 fulltime werkkrachten, het merendeel via een sociale werkplaats in die gemeente. In de afgelopen vier jaar is er aan het oorspronkelijk assortiment van vooral de stoelen veel veranderd. De stoelen die momenteel op de markt gebracht worden blinken uit door hun licht gewicht en compacte afmeting in opgevouwen toestand. Ook in de toekomst wil Wijnand Crull er alles aan doen om lokaal te blijven produceren. Wat hem betreft staat Umefa voor duurzaamheid en verantwoord ondernemen, naast het bieden van werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt.