• Ton Hoogeveen weet met zijn meer dan dertig jaar ervaring waar hij het over heeft.

    Arnoud J Spaaij

Tandtechnisch laboratorium

LEUSDEN Hoe mooi je tanden er ook uitzien, als je gebit niet lekker zit is het een dagelijkse ergernis. En dat terwijl zo'n probleem vaak in enkele minuten is opgelost. ,,Over het algemeen kan je er op wachten", zegt tandtechnicus Ton Hoogeveen.

Arnoud J Spaaij

Terwijl enkele collega's in Leusden voornemens zijn te stoppen met hun praktijk ziet Ton Hoogeveen, tandtechnicus en eigenaar van A.T.L. Tandtechnisch laboratorium, juist dat er nog heel wat mensen baat hebben bij een reparatie van hun prothese. ,,Sommige mensen blijven doorlopen", legt Hoogeveen uit, ,,En dat is zonde. Je zal ook net zien dat je gebit dan breekt vlak voor het weekeinde of als je op vakantie bent." Hoogeveen weet met zijn meer dan dertig jaar ervaring waar hij het over heeft. Menigeen met een kunstgebit, brug of een kroon neemt een klein ongemak vaak een poosje voor lief. ,,Een prothese zit op een gegeven moment te ruim. Dat zit niet fijn, maar het kan ook breken als het te weinig steun heeft. We kunnen de ruimte opvullen of verhelpen het met een kleine ingreep van de kunsthars."

Het tandtechnisch laboratorium van Hoogeveen is uitermate goed geoutilleerd. Ambachtelijk vakmanschap wordt gecombineerd met de modernste computertechniek. ,,Ja, een kroon wordt doorgaans nog helemaal met de hand vanaf de basis opgebouwd", legt hij geduldig uit, ,,de vorm ligt vast door een afdruk of een scan van het bestaande gebit. Zo weten we hoe een prothese eruit moet komen te zien en hoe het moet passen. Dat is van belang, want een kroon of een gebit moet natuurlijk perfect passen. Door met de hand een kunsttand helemaal op te bouwen zorgen we er ook voor dat de kleur perfect aansluit bij de natuurlijke kleur en schakering."

De vervaardiging van een heel nieuw gebit, een kroon of brug is dan ook een intensief en tijdrovend proces. In de verschillende fases worden de meest moderne materialen als titanium, kunstharsen en porselein samengevoegd. ,,We hebben verschillende specialisaties en werken samen met tandartsen. Bijvoorbeeld met onze collega hier in het pand voor de natuurlijke gebitten. Er is een prothetist en zelf ben ik bijvoorbeeld gespecialiseerd in implantaten met verankering. Denk daarbij aan drukknopen om je gebit stevig vast te zetten."

Hoe complex een prothese ook kan zijn, de meeste problemen die mensen ervaren zijn vaak eenvoudig op te lossen. ,,Een eerste consult is bij ons altijd gratis. We maken een analyse en geven advies. Dan kan je beslissen wat je wilt. Het is de ervaring die wij hebben waardoor we veelal snel wat kunnen betekenen voor onze klanten. En soms komen we ook op een nieuw gebit uit. Maar veel mensen weten ook niet dat hun verzekering daar in voorziet. Meestal eens in de vijf jaar."

Hoogeveen is al acht jaar in Leusden gevestigd. Daarvoor zat hij twintig jaar in Amersfoort. ,,En het is nog steeds hartstikke leuk om te doen", zegt hij enthousiast. ,,Het is toch prachtig als je hoort dat een oma een compliment krijgt voor haar tanden van haar kleinkinderen."

a A.T.L. Tandtechnisch laboratorium, Korte Geer 2 3833 VV Leusden, 033-4655487