• Pauw Media
  • Pauw Media

St(r)eekproef: 'Chardonnay, supergezellig en vol smaak'

LEUSDEN Huub Oudshoorn uit Voorthuizen is landelijk bekend als chef-kok. Elke twee weken bezoekt hij een restaurant in de regio. In de rubriek St(r)eekproef doet hij daarvan verslag. Vandaag restaurant Chardonnay in Leusden.

Discotheek De Klaveet in Achterveld was voor de jeugd een begrip in de wijde omgeving en landelijke bekend door live muziek van diverse bekende bands, zangers en zangeressen. Dit was de invulling voor hoofdzakelijk de weekenden, de andere dagen van de week waren voor de grote partijen zoals bruiloften, recepties en familie- en bedrijfsfeesten. Culinair werden deze activiteiten ingevuld met meestal koude en warme buffetten en daar was niets mis mee.

Verder kon alles daar en er was goed gastheerschap, welwillend en met een glimlach. De tijden veranderen en dat is de ondergang van De Klaveet geworden. Niet alleen de fiets en de brommer zijn vervangen door de auto, maar ook de verandering van mentaliteit, geweld en drugs hebben een grote rol gespeeld, jammer. Toen ik dat in de krant las, zet het je toch even aan het denken. Wat moet daar dan komen in het achterafje bij Achterveld/Leusden?

De tijd zal het leren. De tijd liet niet lang op zich wachten, de geruchten gingen als een lopend vuurtje en er werd gesproken over een Chinees wok/grillrestaurant met onbeperkt eten voor een vaste prijs. De verrassing was nog groter toen het restaurant Chardonnay zou gaan heten. Wat moeten wij hiervan verwachten? De Klaveet werd aangepast en kosten noch moeite werden gespaard, het is zelfs zo dat deze oude locatie onherkenbaar is geworden. De niveauverschillen van de zalen zijn praktisch op één gelijke hoogte gebracht, in de dichte muren kwamen ramen en er werd een serre aan vastgeplakt. Dit alles werd rondom de centraal gelegen keuken gebouwd en aangepast, hierdoor zijn alle gedeeltes goed gesitueerd en snel te belopen voor de bediening. Hoogste tijd om zelf een kijkje te gaan nemen in die verbouwde, voormalige discokeet, het partycentrum van vroeger.

WOK & GRILL Eerst maar eens even Google raadplegen wat daar allemaal loos is, vervolgens krijg ik via de website een beeld van de gerechten en het systeem wat wordt gevoerd. Het is totaal afwijkend van de wok- & grillrestaurants die ik bezocht in Voorthuizen en Garderen. Het reserveren via de site is een fluitje van een cent en de bevestiging volgt snel. De weg ernaar toe is al voor het grootste gedeelte bekend, langs de molen Olden Florus, bij de prachtige kerk en De Roskam rechts en bij de Hessenkar links het achterveld in, tevens staat het daar al met een bordje aangegeven. Plots aan je linkerhand komt niet te missen restaurant Chardonnay met zijn witte gevels in beeld. De parkeerplaats is net zo groot als vroeger, maar nu keurig in vakken verdeeld, afwisselend gemarkeerd met groenbeplanting en verlichting.

Het royale terras heeft mooi meubilair en grote parasols. Het weer is er niet naar om buiten te zitten, dus hop naar binnen. Daar word ik vriendelijk welkom geheten door eigenaar Michael Hu en vervolgens keurig door een serveerster naar ons gereserveerde tafeltje gebracht. De tafels zijn met linnen opgedekt inclusief linnen servet en een gezellig vaasje met een verse rode roos. Ook mooie wijnglazen ontbreken niet.

Zeer sfeervol ingericht met een ronde afzetting van lange iets doorzichtige vitrage in het midden van het restaurant. In de ronding diverse tafels en aan de buitenzijde van de vitrage met de ronding mee tweepersoons tafeltjes, supergezellig. Een goedlachse ober komt aan tafel en stelt zich keurig voor als Majd. Onze gastheer voor vanavond legt ons het nieuwe concept uit. Ik vertel wie ik ben en zeg dat ik nooit zelf kies, maar de specialiteit van het huis of de chef-kok wil. Navraag in de keuken leert echter dat het niet mogelijk is binnen het concept. Oké, dan zal ik toch voor het eerst moeten kiezen.

NIEUW CONCEPT 'All you can eat' voor een vaste prijs tot de keuken om 22.00 uur sluit. De keuze kan gemaakt worden uit koude voorgerechten, soepen en warme hoofdgerechten. De keuken is divers met gerechten uit Japan, China, Italië, Spanje, Mexico en Frankrijk met een ruime keuze uit gerechten met vlees, vis en gevogelte. Van de langwerpige menukaart met tafelnummer maak je een keuze door het aankruisen van het gerecht, vervolgens plaats je de kaart in de gleuf van een blokje hout. Het geheel wordt daarna naar de keuken gebracht en ondertussen kun je doorgaan met kleine gerechtjes kiezen, zoveel je lust.

REUZE KEUZE Na ons drankje vooraf moeten wij er toch aan geloven, de keuze is reuze: garnalen (gamba´s) in een krokant jasje of gekruid met knoflook, oesters vers of gegratineerd, mosselen, coquilles, lamszwezerik, buikspek van het boerenland varken, kalfssucade, kip en eend: te veel om op te noemen.

De kleine gerechten zijn op prachtig verschillend servies gepresenteerd en worden door de 'runners' met witte handschoenen aan op tafel geplaatst. Er is ook aan de kleintjes gedacht met een speciale kindermix. Bij de warme gerechten zijn de borden heerlijk warm en alles goed op smaak met een juiste cuisson. Wij nemen dan ook twee voorgerechtjes per persoon: de grote garnalen en ik ga ook voor de romige kreeftensoep, die voor mij romiger had gemogen. Ik ga ook voor drie hoofdgerechtjes: zwezerik, buikspek en stoof met bier. De witte huiswijn Folenvie Chardonnay-Colombard doet het goed bij al deze gerechten. Tussen de gerechten door geef ik nog een privélesje koken aan een tafeltje naast ons, het is Roos den Boer van De Vergulde Wagen van vroeger in Voorthuizen, ze heeft een 'stoofprobleem'.

Na het geweldige, uitgebreide dessertbuffet - de desserts moet je wel zelf halen -, komt chef-kok Bjorn Zwaan even evalueren. Ik geef hem en zijn brigade een compliment voor de goede presentaties van de gerechten en de smaak. Bjorn begon zijn carrière op de middelbare hotelschool in Wageningen en verrijkte zijn kennis in de topbedrijven van de Bilderberggroep, vervolgens bij de vernieuwde formule van Van der Valk. Met zijn 41 jaar kent hij dus wel de klappen van de zweep. Met een handdruk en een klop op zijn schouder gaat hij weer naar zijn schitterende keuken met alles erop en eraan. Super. Ik vraag Majd om de rekening en bedank hem en Michael Hu voor de goede zorgen. Mijn complimenten voor wat er van De Klaveet is gemaakt. U moet het zelf maar gaan ervaren. Er is plaats voor ruim driehonderd personen, dus altijd wel een plekje. Zeer voldaan gaan wij naar huis en drinken thuis op de bank nog een kop koffie.

INFORMATIE Restaurant Chardonnay, Postweg 1, Leusden. Openingstijden: dagelijks 17.30-23.00 uur, keuken sluit om 22.00 uur. Telefoon: 033-3037335. Mail: info@restaurantchardonnay.nl. Website: www.restaurantchardonnay.nl.

Beoordeling Preuverij Chardonnay:

Gebruik lokale ingrediënten: 3 toques (koksmutsen

Gebruikte bereidingstechnieken: 4 toques

Presentatie gerecht vorm/kleur: 4 toques

Originaliteit/vernieuwend: 5 toques

Smaak: 4,5 toques

Netheid locatie, bediening en kleding: 5 toques

Bereikbaarheid en parkeren: 4,5 toques

Inhoud drank en spijs kaart 4,5 toques

Wijn/drank-spijscombinatie 4,5 toques

Prijs/kwaliteitverhouding 4,5 toques

Gemiddelde score: 4,5 toques (,,super voor elkaar'')

Een deelnemer kan maximaal 5 BDU-toques/bestekjes/chops verdienen.