• Overstappen.com

Smartphone voor veiliger rijgedrag?

Advertorial

De autoverzekeringen voor jongeren worden economisch steeds minder haalbaar. In de afgelopen twee jaar is de premie voor bestuurders tot 24 jaar met maar liefst 53% gestegen. Toch lijden verzekeraars tegelijkertijd toch nog structureel verlies op deze verzekeringen voor jonge rijders. Het is nog niet duidelijk wat de oplossing hiervoor is. Volgens sommigen is dit het verhogen van de WA-verzekering. Anderen zeggen dat het alleen te realiseren is door jongeren beter rijgedrag aan te leren. Hoe? Met behulp van hun smartphone.

Hoeveel betalen jongeren dan voor hun autoverzekering?

Zowel politici in de Tweede Kamer als verschillende vergelijkingswebsites spreken van een zorgwekkende situatie. Gemiddeld betalen jongeren €1.266 premie per jaar. Ter vergelijking: dit is een verschil met net geen €900 ten opzichte van bijvoorbeeld een 65-plusser. Ook lijkt het einde van de premiestijgingen nog niet in zicht, aangezien het aantal schades onder jongeren flink blijft toenemen. Ook worden de schades duurder door onder andere meer technologie in de auto's en extreme weersomstandigheden.

Rijgedrag verbeteren met app?

De oplossing lijkt gevonden te moeten worden in het ervoor zorgen dat jongeren minder schade rijden waardoor hun risicoprofiel verbetert. Een voorbeeld van een optie om dit te stimuleren is het goede rijgedrag van jongeren belonen met een versnelde opbouw van schadevrije jaren. De manier waarop dit gemeten kan worden is alleen nog een punt van discussie. Er zijn al langer proeven bezig met de installatie van kastjes in auto's om het rijgedrag te monitoren. Het grootste bezwaar hiertegen is de privacy van de gebruiker.

Een beter alternatief kan de inzet van je smartphone zijn. Een app die het rijgedrag volgt en (direct) feedback geeft aan de verzekeraar en jonge bestuurder. De manier van optrekken, inparkeren, afstand houden of het aantal snelheidsovertredingen. Jongeren kunnen zelf kiezen of ze gebruikmaken van de app, waarbij de beloning dus een lagere premie is als ze tenminste netjes rijden.

Vaste lasten vergelijken

Momenteel is er nog geen app die deze technologie in zich heeft. Mocht die er wel komen is het belangrijk om te bedenken dat de app tijdens het rijden wel data verstuurt en ontvangt, dus het zou kunnen dat je een groter mobiel abonnement wil kiezen. Op Overstappen.nl kan je zowel een ander mobiel abonnement kiezen als een goedkopere autoverzekering. Zo betaal je in ieder geval nooit teveel tot het moment dat een ontwikkelaar deze app in de markt brengt. Het kiezen van een goedkope autoverzekering is zo gebeurd en je kunt direct verzekerd de weg op.