• ,,Begeleiding van Runlaxing is maatwerk'', vindt eigenaresse Kamilla Neplenbroek.

    Arnoud J Spaaij

Runlaxing geeft ontspanning

Advertorial

LEUSDEN Ontspannen tijdens inspanning, daar werkt Kamilla Neplenbroek aan voor mensen die willen sporten op een ontspannen manier. Met haar bedrijf Runlaxing combineert ze hardlopen en yoga tot een heerlijk bezigheid zonder prestatiedruk.

Arnoud J Spaaij

Nogal wat mensen lijden in onze drukke maatschappij onder stress en soms leidt dat zelfs tot problemen. Nogal voor de hand liggend om dan te ontspannen en juist dat blijkt dan erg moeilijk te zijn. ,,Daarom is het doel bij runningtherapie juist niet prestatiegericht", legt Kamilla Neplenbroek uit. ,,Mensen die in zo'n situatie zitten zijn al gauw geneigd het allemaal teveel te vinden. Daarom maak ik hardlopen laagdrempelig. Dan is het leuk en kom je tot rust ook al ben je je aan het inspannen." Neplenbroek werkt samen met verschillende andere deskundigen. Huisartsen, fysiotherapeuten en psychiaters leggen vaak aan hun patiënten uit dat wandelen en hardlopen dwingt tot rust en het verzetten van je gedachten.

MAATWERK En dat is precies waar Neplenbroek mensen in begeleidt. ,,Veelal gebeurt dit één keer in de week onder persoonlijke begeleiding. Per persoon maak ik het programma op maat. Vaak zijn het kleine dingetjes, van lopen in de natuur tot persoonlijk aangaan om te gaan hardlopen. Daaruit kan iemand zoveel motivatie halen.'' De begeleiding van Runlaxing is dus maatwerk, maar het is ook mogelijk om deel te nemen in groepssessies. Dat ligt na aan yogaruns. ,,Daar combineren we werkelijk hardlopen en yoga'', legt de Leusdense uit. ,,Zo'n sessie bestaat uit een deel hardlopen, yoga en weer hardlopen. Yoga is voor een belangrijk deel aandacht voor je ademhaling en juist dat kunnen we goed combineren.''

INTAKE Iedereen die door Neplenbroek wordt begeleid start met een intake. Een gesprek en een test maar ook overleg hoe vaak en waar er gelopen wordt. ,,Daarin ben ik heel flexibel en kan ik in de hele regio begeleiding geven. Je hebt natuurlijk ook niet meer nodig dan een paar goede hardloopschoenen. Als ik in Leusden werk is dat meestal vanuit Bavoort in Den Treek, maar de hele regio Amersfoort heeft mogelijkheden.''

ONDERZOEK Sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten al verschilt dit per verzekeraar, weet Neplenbroek. Neplenbroek volgde een opleiding voor het geven van de trainingen, maar haar ervaring als skilerares in Oostenrijk telt vanzelfsprekend mee in de begeleiding. Zelf is ze lid van de beroepsvereniging want hoewel runningtherapie nog geen grote bekendheid heeft, wordt de methode inmiddels goed ondersteund. ,,Er is ook onderzoek gedaan dat hardlopen echt helpt om te ontspannen'', Neplenbroek verwijst onder andere naar een studie van psychiater Bram Bakker die aantoonde dat klachten van depressie werkelijk afnemen als je hardloopt. ,,Maar hardlopen is vooral ook erg leuk. Je doet het buiten en alleen al de buitenlucht heeft zoveel meer waarde'', besluit Neplenbroek enthousiast.

Wie meer wil weten of graag begeleid aan de slag wil:

a [www.runlaxing.nl