• Ru-Vis

Ru-Vis proeft voor in Skagen

Advertorial

LEUSDEN Het was de afgelopen weken aftellen naar het haringseizoen en vandaag is het eindelijk feest. De Hollandse Nieuwe is in het land, ook in Leusden! Topkwaliteit? Dat wilden Ruud, Willine en Henrik-Pieter van Ru-Vis graag zeker weten. Ze namen het maatje de maat in Denemarken en kunnen u geruststellen: tøphæring!

Het was vorige week met recht 'Schip Ahoy' in het Deense Skagen voor de Van Diermens. Jubelzang in de gloria voor de Hollandse Nieuwe 2017. Hij mag er zijn! Met een vetpercentage van dik twintig procent viel de eerste vangst zeer goed in de smaak. Op uitnodiging van de Spakenburgse Vishandels Vereniging en FishPartners zagen zij en enkele andere visspecialisten uit Bunschoten hoe de eerste vangst aan wal werd gebracht om vervolgens door de Denen verwerkt te worden tot een Nederlandse lekkernij. Ja, wie denkt dat de Hollandse Nieuwe uit Hollandse wateren wordt gevist, heeft het mis. Het is slechts de culinaire traditie - kaken, zouten, fileren en happen - die de haring tot nationale trots maakt. Hoewel, er waren tijden dat de eigen Noordzee wel degelijk een bijdrage leverde, maar een vangstverbod in de jaren '70 resulteerde in een andere koers.

HOFLEVERANCIERS

Veertig jaar na de invoering van de vangstquota is aan dit proces niets veranderd. Het zijn namelijk de Denen en Noren, die zich onze hofleveranciers mogen noemen en Skagen spant de kroon. Dit is de grootste haringhaven van Europa, waar gedurende een week of vier de Nederlandse vlag wappert. Op het bedrijf van Werner Larsson bijvoorbeeld, waar Ru-Vis een kijkje nam.

Ruud van Diermen: ,,Dit is toch prachtig? Zoals we ieder jaar de start van de verkoop vieren in onze winkel en marktwagens, zo zouden we dat ook moeten doen met de start van de vangst, vind ik. Allemaal in de bus naar Skagen." Dochter Willine vult aan: ,,De Denen zelf eten ook wel haring, maar niet die malse, vette, waar Nederlanders van houden. Het is fantastisch om te zien dat ze juist voor ons de beste kwaliteit vangen en ook in een perfecte kwaliteit kunnen leveren."

Echtgenoot Henrik-Pieter knikt bevestigend: ,,Hij komt top uit het water en ligt een paar dagen later top in de winkel. Verser kan gewoon niet, zo wil ik onze vis graag verkopen. Nou moeten we wel eerlijk zijn: de haring verliest al een paar jaar een klein beetje aan populariteit. De jonge generatie heeft nou eenmaal een andere smaak, maar ik denk dat deze haringkwaliteit ze wel eens op andere gedachten kan brengen." Ruud: ,,En anders hebben we natuurlijk wel wat andere visjes in de aanbieding. Klant is koning.''

Zonder gekheid: alle visverkopers roepen ieder jaar 'topkwaliteit'. Is er sprake van visserslatijn? Willine: ,,Nou, er zijn echt wel mindere jaren geweest, hoor. Daar gaan we niet om liegen. Maar er is maar één manier om daar achter te komen: kom maar proeven, in de winkel of aan de wagen!"

a Ru-Vis 't Plein 37, Leusden www.ruvis.nl.