• LTO Noord

Open middag energieneutrale melkveehouderij familie Oskam

LEUSDEN De familie Oskam aan de Heetvelderweg 1 houdt een open middag van haar melkveehouderij op woensdag 30 oktober vanaf 13.00 uur. De familie is één van de drie deelnemers aan het project Voorbeeldbedrijven Energieneutrale Melkveehouderij Utrecht. De voorbeeldbedrijven laten in dit project zien wat in de praktijk mogelijk is op het gebied van energiebesparing en duurzame opwekking van energie. 

Op deze middag geeft Jan Oskam een rondleiding over het bedrijf en neemt geïnteresseerden mee bij de plannen voor het melkveebedrijf op het gebied van energie- en dieselbesparing. Hierin krijgen bezoekers onder andere uitleg over de maatregelen die de familie neemt, wat dit kost en wat hen dit oplevert. Daarnaast wordt er een demonstratie gehouden met elektrische machines, waaronder een elektrische shovel. Ook wordt een workshop 'Energieproductie met kleine windmolens' gegeven.

Binnen het project Efficiënt op Weg is gewerkt aan een brochure voor veehouders over energiegebruik, die zij kunnen gebruiken bij aanschaf van nieuwe apparatuur. Deze brochure is opgesteld in samenwerking met leveranciers en bevat de kennis die is opgedaan op de voorbeeldbedrijven. De brochure zal deze middag worden gepresenteerd.

Ook kan iedereen doorlopend terecht op de energiemarkt. Daar zijn onder meer erfbetreders van Oskam te vinden die vertellen over hun activiteiten op het voorbeeldbedrijf en de mogelijkheden om met energiebesparing of -opwekking aan de slag te gaan.
Om een goede indicatie te krijgen van het bezoekersaantal, wordt gevraagd om aan te melden. De toegang is gratis.