• Frits van Breda

Ook ING verdwijnt uit Leusden

LEUSDEN Een maand geleden sloot de Leusdense vestiging van ABN-AMRO haar kantoor aan de Kooikersgracht. Twee weken later kregen de klanten van ING de mededeling dat het kantoor, tegenover de ABN-AMRO, ook gaat verdwijnen. Op maandagmiddag 24 april om 16.00 uur gaat de deur voor hun klanten definitief dicht.

Frits van Breda

Het dichtstbijzijnde ING kantoor is dan gevestigd aan de Utrechtseweg in Amersfoort. Met het verdwijnen van de twee banken uit het centrum van Leusden zullen steeds meer inwoners gebruik moeten maken van de telefoon of internet als ze een vraag willen stellen of advies nodig hebben. Ook de Rabobank is al enige tijd niet meer elke dag geopend voor het publiek. De SNS bank, met een kantoor aan de Smidse, is straks het enige kantoor dat de openingstijden van de winkels in de Hamershof hanteert.

MINDER KLANTEN Ook in Leusden hebben de banken te maken met steeds minder klanten, die om wat voor reden dan ook, het plaatselijk kantoor binnen stappen. Alle grote banken zoeken al lange tijd naar oplossingen waarbij iedere klant naar tevredenheid geholpen kan worden zonder dat de kosten de pan uit rijzen. Het openhouden van kantoren blijkt een haast onmogelijke zaak. In kleinere woonkernen zoals Achterveld is helemaal geen bankkantoor meer aanwezig sinds de Rabobank daar al jaren geleden haar deuren sloot.

De ING bank is al geruime tijd in Leusden gevestigd. Vier jaar geleden werd het kantoor nog 'vernieuwd'. De vernieuwing betekende dat de kasbalie werd vervangen door een automaat en dat men voor spoedbetalingen of het storten van grote bedragen naar Amersfoort moest. Vanaf dat moment was er behalve in de automaten, ook geen contant geld meer in het kantoor aanwezig.

BRUNA Voor dagelijkse bankzaken kunnen klanten van de ING vanaf 25 april terecht bij de Bruna in winkelcentrum De Hamershof. Geld opnemen tot en met 10.000 euro en geld storten tot maximaal 30.000 euro kan, tijdens de openeningsuren van de winkel, door gebruik te maken van de aanwezige automaten. Ook voor het ophalen van een wachtwoord, pincode of betaalpas kan men in de winkel terecht. ,,Bruna neemt ons werk over", aldus een baliemedewerker van de ING. ,,Met dit verschil dat de medewerkers van Bruna geen klantgegevens kunnen inzien."

Ook bij de Rabobank kan men gebruik maken van de aanwezige automaten om geld te pinnen en te storten. Ook is er een automaat voor 'muntuitgifte'. Baliemedewerkers kunnen klanten over tal van zaken verder helpen. Voor vragen over bijvoorbeeld beleggingen en hypotheken moeten klanten bellen of een afspraak maken met een adviseur van het kantoor aan de Computerweg in Amersfoort.

Ook bij de SNS bank is er geen contant geld. Een pinautomaat staat in de HEMA. Wel kan men elke dag, behalve zondags, in het bescheiden kantoor aan de Smidse, terecht voor alle bankzaken. Alle gangbare bankproducten zoals betaalrekeningen, beleggingen, hypotheken en verzekeringen zijn beschikbaar. Van sluiten of het beperken van openingstijden is geen sprake. Integendeel, de franchisenemer kijkt uit naar een geschikter pand om zijn klanten in een fraaiere omgeving te kunnen ontvangen.