• Archief BDUmedia

Ondernemer Wim Wahle (67) overleden

LEUSDEN ,,Als ondernemer was hij innovatief, ambitieus en vooruitstrevend'', typeert Jumbo-ondernemer William Wahle zijn vader Wim die op 28 december in zijn woonplaats Oosterbeek overleed. Wim Wahle bestierde in Leusden meer dan 30 jaar een C1000-supermarkt (voorheen Centra). Hij is 67 jaar geworden.

Marcel Koch

Een kleine maand voor zijn dood was Wim Wahle, die al lange tijd ziek was, nog op winkelcentrum De Hamershof. ,,Om met zijn eigen ogen de voortgang van de renovatie te aanschouwen'', laat zoon William aan de telefoon weten. ,,Hij was een groot voorstander van de renovatie, zag de noodzaak ervan in. Tot aan zijn dood heeft hij op de achtergrond nog een rol hierin gespeeld. Of de vernieuwde uitstraling hem aansprak? Ja, hij vond het mooi.''

RESPECT Wim Wahle, die het levenslicht in Leiden zag, nam in 1975 in Leusden een Centra-winkel over. Twaalf jaar later stond er C1000 op de voorgevel. Zijn naam werd bij Schuitema – de organisatie waarbij de C1000 supermarkten destijds waren aangesloten – met respect uitgesproken.

,,Hij omarmde ideeën en nieuwe initiatieven'', zegt William, die samen met zijn vrouw Karin in 2007 de supermarkt (thans Jumbo) overnam.

SCHIJNWERPERS Verder stelt hij dat zijn vader een ondernemer was die graag zijn medewerkers in de schijnwerpers zette. ,,Hij was oprecht geïnteresseerd en gaf medewerkers met enig talent graag de kans om zich verder te ontplooien. Daar genoot hij intens van", aldus William Wahle.

Wim Wahle had een goed zakelijk instinct, maar nooit ten koste van een ander, meent zoon William. ,,Integriteit en eerlijkheid schreef hij met hoofdletters. Denken in win-winsituaties, daar was hij een meester in.''

PIONIER In de vakbladen wordt Wahle geprezen om zijn pionierswerk op het gebied van winkelautomatisering. Zo startte hij in 1981 als eerste kruidenier in Nederland met kassa-scanning. ,,Hij was inderdaad een ondernemer die graag voor de muziek uitliep'', zegt William. ,,Op een studiereis door Amerika was hij zó gefascineerd geraakt door scanning. Hij wist zeker dat dit de toekomst zou worden. Ik weet nog goed dat hij bij terugkomst nachtenlang op zijn kantoor zat om de technische mogelijkheden grondig te bestuderen. Tja, als hij ergens in geloofde, dan ging hij er vol voor.''

HERINNERING Op oudejaarsdag stond in de Jumbo supermarkt een herdenkingstafeltje opgesteld en konden klanten hun herinnering aan Wim Wahle in een boek schrijven. ,,Veel klanten hebben daar gebruik van gemaakt. Ikzelf werd ook voortdurend aangeklampt. Hij heeft een mooi afscheid gehad."