• Sinds 1959 is het garagebedrijf gevestigd in de oude dorpskern aan de Hamersveldseweg. De familie van 't Klooster zet er nu een punt achter.

    Frits van Breda

Na zestig jaar einde garagebedrijf

LEUSDEN In 1959 kregen de ouders van Wim en Henk van 't Klooster toestemming om op een stukje weiland aan de Hamersveldseweg, midden in het dorp, een garage te bouwen. Een benzinepomp voor de deur bleek destijds ook geen probleem te zijn voor de bestuurders van de gemeente.

Frits van Breda

Van zelfbediening was geen sprake. Zelf woonde eigenaar Wim van 't Klooster naast de garage met de benzinepompen voor de deur. Iedereen kon zeven dagen in de week tanken. Er moest dus altijd iemand aanwezig zijn om de klanten te bedienen. Tijdens de openingsuren van de garage kon eventueel een monteur helpen.

INSTALLATIE In het weekend en in de avonduren bediende van 't Klooster zelf de pomp als er niemand anders beschikbaar was. Met de installatie van zelfbedieningspompen, even na de eeuwwisseling, werd het voor de eigenaar een stuk rustiger.

HOGE EISEN Inwoners van Leusden kennen het garagebedrijf als een gerenommeerde Renaultdealer. Door de hoge eisen die de importeur stelde, onder meer aan de inrichting, werd besloten de verkoop van nieuwe auto's te staken en het garagebedrijf voort te zetten.

Voor nog 'jonge' Renaults kan men tot het eind van de maand in het bedrijf terecht. Dat de benzinepomp, in de oude dorpskern, al eerder moest verdwijnen was voor iedereen wel duidelijk.

BENZINETRANSPORT ,,Benzinetransport dwars door een woonwijk is niet meer van deze tijd", zei Wim van 't Klooster tien jaar geleden al. Toch is hij zeker vijf jaar bezig geweest met zoeken en praten over een andere mogelijkheid om zijn klanten te kunnen bedienen.

UITVALSWEG Uiteindelijk konden alle partijen zich vinden in het plan om een nieuw tankstation te vestigen op één van de uitvalswegen van Leusden. Inmiddels wordt er nu al drie jaar druk gebruikt gemaakt van de pomp langs de Groene Zoom, bij het spoorlijntje van Pon.

NIET MAKKELIJK Voor Wim van 't Klooster en zijn broer was het niet makkelijk om te besluiten een einde te maken aan het autobedrijf. Klanten en leverancier hebben bericht ontvangen dat niet alleen de snelle veranderingen in de automotive branche, de leeftijd maar ook de gezondheid reden was om kritisch naar de toekomst te kijken. De balans is opgemaakt en de moeilijke beslissing is genomen om het bedrijf definitief per 30 juni te beëindigen. De drie monteurs die in dienst waren bij het bedrijf hebben inmiddels een nieuwe werkkring gevonden. Over een nieuwe bestemming van het pand is nog niet echt nagedacht.

Met de sluiting verliest Leusden een begrip, een bedrijf dat ver vóór de ontwikkeling van de gemeente onderdeel uitmaakte van de samenleving.