• Corrie van den Koedijk zit al vijftig jaar in in het vak.

    Arnoud J Spaaij

Na vijftig jaar knippen niet achter geraniums

LEUSDEN/ACHTERVELD Al vijftig jaar zit Corrie van den Koedijk in het vak. Dat vierde ze een week lang. Om wat te vertellen over haar kappersleven moest ze zelfs even goed zoeken in haar agenda. Want nog steeds is ze volop aan het werk.

Arnoud J Spaaij

Het kappersbestaan moet wel in haar bloed zitten. Vier generaties in de familie zijn in het kappersvak terecht gekomen. ,,Mijn opa begon in Achterveld als kapper. Hij had er ook een winkeltje bij met potten en pannen. Later werd mijn vader barbier, zoals dat toen genoemd werd. Toen werd het echt een kapsalon en twee van mijn zussen en ikzelf werkten daar ook. Ik wilde eigenlijk verpleegster worden, maar mijn vader zei 'probeer het nou eerst eens bij mij in de zaak' en na een half jaar wilde ik niet anders."

Opa Hein, haar vader Dirk, twee zussen, nichtjes Cleo en Nicole zaten of zitten nog steeds allemaal in het kappersvak. ,,Nicole kennen veel mensen van Mark de Kapper. Ja dat vind ik ook erg bijzonder. Mijn oudste dochter Saskia is stewardess en gaat ook als kapster beginnen. Als zelfstandige werk ik sinds 1981." De salon heet eigenlijk Dankfort Kapsalon, maar Van den Koedijk is het gezicht en de mensen komen ook voor haar. ,,Ja, daarom moet ik wel doorgaan", bevestigt de 68-jarige Corrie van den Koedijk vrolijk. ,,En ik kan me ook niet voorstellen dat ik volgende week zou moeten stoppen. Normaal zit iemand al achter de geraniums. Maar ik hoop de zestig jaar wel vol te maken." Inmiddels is er één dag in de week hulp. Een tikkeltje rustiger aan doet Van den Koedijk het dus wel. ,,Ik merk dan wel dat de mensen echt voor mij komen." Vriend Gertjan Broere knikt instemmend: ,,O ja, Corrie is heel geliefd. Ze wordt echt op handen gedragen. Daar ben ik dan weer trots op."

Van den Koedijk is dus nog lang niet van plan te stoppen. ,,Natuurlijk moet je gezondheid het toelaten. Ik blijf het doen omdat ik het zo leuk vind." Eigenlijk maakte ze ook wel alles mee in de afgelopen vijftig jaar. ,,Ik deed mee aan wedstrijden. Daar werd ik clubkampioen van Midden-Nederland. Daarna jureerde ik op wedstrijden en heb ik les gegeven. En ja, ik maakte alles mee. Ik deed ook hanenkammen van punkers." Toch is het mooie van het kappersvak niet alleen de bekwaamheid en de techniek vindt Van den Koedijk: ,,Juist de persoonlijke relatie met de klant is zo mooi van dit vak. Het levert vaak persoonlijke gesprekken op: leuke, sterke en verdrietige verhalen. Ga maar eens een middag hier zitten", zegt ze lachend. ,,Soms weet ik van een klant meer dan haar eigen man. Daar ga je natuurlijk goed mee om, ik vertel het niet eens thuis. Aan de andere kant moet je het ook los kunnen laten, voor jezelf, maar ook naar een volgende klant. En via mijn klanten hoor ik vaak het laatste nieuws nog eerder dan ik het op tv zie. 'Heb je het al gehoord?' zeggen ze dan als ze binnenkomen."