• Modiform

    Foto Rinus van Denderen
  • Modiform

    Foto Rinus van Denderen

Modiform-directeur Ravensbergen: ,,Duurzaamheid zit in onze genen"

LEUSDEN Iedere plaats van een zekere omvang heeft ze; bedrijventerreinen. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk achter de gevels van die niet zelden fantasieloos vormgegeven rechthoekige dozen? In de serie 'Achter de schermen' gaat de Leusder Krant op zoek naar een antwoord op die vraag. In deze aflevering: Modiform; wereldspeler in kweeksystemen

Frits van Breda

Op het bedrijventerrein Ambachtsweg vestigde zich in 1980 een klein fabriekje met de naam Modiform. Jan van Heugten Senior wereldwijd bekend geworden met zijn Heugafelt tegels, was de oprichter. De in Scherpenzeel gevestigde fabrikant van vloerbedekking was inmiddels verkocht aan het Amerikaanse bedrijf Interface. Stilzitten was er niet bij voor de succesvolle ondernemer. Overal om zich heen zag hij de plastic afvalbergen groter worden. Naar zijn idee moest dat afval opnieuw gebruikt kunnen worden als hoogwaardige grondstof. Beide zonen, Jan en Dick, hebben het stokje een aantal jaren geleden overgenomen. Jan deelt zijn kamer in Leusden met de directeur Jeroen Ravensbergen. Dat de familie altijd iets met de motorsport heeft gehad is wel duidelijk. Een antieke BSA motor staat naast zijn bureau.

INLEGVELLEN De eerste producten die in Leusden van de band kwamen waren inlegvellen die in koekdozen werden gebruikt. Achteraf was dat geen groot succes omdat koekfabrikanten steeds weer andere eisen stelden en oneindig veel verschillende formaten wensten. Al snel schakelde Modiform om naar producten die in de tuinbouw worden gebruikt. ,,Eigenlijk wel bijzonder want in de wijde omgeving van Leusden is er nauwelijks sprake van bedrijven die zich met tuinbouw bezig houden", aldus de sinds 1 maart aangetreden directeur Jeroen Ravensbergen. Als in Wageningen afgestudeerde ingenieur, gespecialiseerd in plantenveredeling, weet hij wat de markt vraagt en kan tot in de kleinste details uitleggen wat er nodig is om een plantje te kweken en op te laten groeien.

SPELER VAN WERELDFORMAAT Inmiddels is Modiform uitgegroeid tot een speler van wereldformaat waar het kweek-, transport- en verpakkingssystemen betreft. De zogenaamde kweeksystemen maken het mogelijk dat kwekers planten in een optimaal medium kunnen laten opgroeien en de beschikbare ruimte optimaal kunnen bezetten. In Leusden heeft Modiform inmiddels drie grote gebouwen tot zijn beschikking. Ook in Scherpenzeel en in het Brabantse Roosendaal zijn er productiebedrijven bij gekomen.

Alles bij elkaar worden er jaarlijks 200 miljoen trays en zo'n 500 miljoen potten geproduceerd. De ongeveer duizend verschillende modellen, verdeeld over ruim 5000 artikelen worden geëxporteerd naar ruim 50 landen.

MARKTAANDEEL Het marktaandeel voor wat betreft de trays wordt voor heel Europa geschat op tussen de 60 en 70 procent. Hoe dat getal voor de 'potten' er uit ziet is niet bekend. ,,In ieder geval horen we bij de top 3", aldus directeur Ravensbergen. Nederland zelf is het grootste afzetgebied, daarna volgen Duitsland, Engeland en Italië. Zelfs naar Australië worden de producten van Modiform verscheept, vanwege de topkwaliteit en nauwkeurigheid waarmee ze geproduceerd zijn. Met het grote assortiment en de uitgebreide klantenkring is het dan ook niet vreemd dat er elke werkdag 3 medewerkers bezig zijn met de productieplanning. In totaal zijn er bij de verschillende vestigingen van het bedrijf 250 medewerkers werkzaam, waarvan 200 in vaste dienst.

PLASTIC AFVAL Wie heden ten dage het woord 'plastic' hoort, denkt direct aan de berg afval die dit product met zich mee brengt. Jeroen Ravensbergen kent die geluiden als geen ander. Hij maakt als CDA'er al bijna 14 jaar deel uit van de gemeenteraad in Katwijk. Het raadslid is woordvoerder namens zijn partij als het gaat om het onderwerp 'duurzaamheid'. ,,Duurzaam zit bij ons in de genen. De producten die Modiform maakt, bestaan voor 96 tot 100 % uit gerecycled materiaal", benadrukt hij. Zelfs het plastic in koelkasten wordt gebruikt om uiteindelijk te dienen als grondstof voor de producten die geproduceerd worden in de vestigingen van Modiform.

RESTANTEN Bij het persen van trays en potten blijven er restanten plastic achter. Ook dit materiaal wordt opnieuw gebruikt. In Leusden staat een gigantische machine die het 'afval' weer bruikbaar maakt voor de productie. "Onze producten zijn per saldo duurzamer dan veel zogenaamde biologisch afbreekbare materialen" aldus directeur Ravensbergen. Hij voegt er direct aan toe dat er voortdurend wordt gezocht naar vernieuwing en verbetering als het gaat om water- en energiebesparing, reductie van CO2 uitstoot en duurzaam gebruik van materialen. "Als we iets duurzamers vinden zullen we zeker die overstap maken."

DEUR STAAT OPEN Voor geïnteresseerden staat de deur bij Modiform altijd open. Zeker waar het gaat om werkzoekenden. Electromonteurs, onderhoudspersoneel en teamleiders zijn welkom op Ambachtsweg 15 voor meer informatie. Een mailtje naar contact@modiform.nl kan natuurlijk ook.