• Maureen van Goethem

Kopermolen bestaat 25 jaar

Advertorial

STOUTENBURG Landwinkel en kaasboerderij 'De Kopermolen' viert de hele maand april haar 25-jarig bestaan met acties.

Als klap op de vuurpijl vindt op zaterdag 30 april vanaf 12.30 uur de koeiendans plaats, waarbij iedereen, groot en klein, welkom is. Op deze dag mogen de koeien voor het eerst het weiland in.

Vijfentwintig jaar rundveehouderij met melkkoeien, een landwinkel en de productie van pure en ambachtelijke producten. Het boerenbedrijf is gevestigd aan de Barneveldse Beek in Stoutenburg (Leusden). Terwijl de 55 koeien op hun beurt een eigen rondje draaien in de melkrobot, laat boer Martin van Klooster het bedrijf zien. Hij verzorgt de koeien en de productie van de zuivel, dochter Dian en echtgenote Marieke zorgen voor het maken van boerenkazen en de verkoop in de winkel.

De nieuwe winkel bestaat nu vijf jaar. ,,We hebben de stal in 2011 verbouwd tot een moderne maar knusse boerderijwinkel. Binnen zijn de oude balken behouden gebleven'', vertelt Marieke. ,,De winkel is vele malen ruimer geworden tot wat we daarvoor hadden en daardoor kon het assortiment uitgebreid worden.''

Een blik in de brandschone kaasmakerij leert dat hier toch echt vakmanschap om de hoek komt kijken. Op het moment van het kijkje in de keuken wordt in een andere ruimte de karnemelk afgetapt. De familie maakt al jaren heerlijke producten met melk van hun eigen koeien. En met succes. De Kopermolen heeft boerenkaas in vele smaken, van jong tot overjarig, en ook met kruiden, waar mensen uit de wijde omgeving op af komen. Tien jaar geleden ontstond hier de formule 'Landwinkel'.

Deze formule groeide uit tot een landelijke coöperatie. Qua opzet en assortiment uniek in Nederland. In de winkel vindt de bezoeker ook andere eerlijke en ambachtelijke (streek)producten van andere Landwinkels uit heel Nederland. Marieke: ,,In onze winkel kun je de kazen proeven. Daarnaast verkopen wij verse volle en halfvolle melk, boerenkarnemelk (ouderwets gekarnd), volle en magere yoghurt, yoghurt met vruchten, kwark, slagroom, boter en vla, naast vele andere producten, ook van eigen productie. De vruchtenyoghurt wordt met toevoeging van echte vruchten gemaakt en van onze slagroom wordt elders heerlijk boerenroomijs gemaakt dat wij ook verkopen.''

Ook voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers is de omgeving van De Kopermolen, het buitengebied van Amersfoort en Leusden, een echte aanrader. Via het klompenpad genaamd 'Stoutenburgerpad', dat bestaat uit tien kilometer wandelroutes, of een fietsroute kun men halverwege even uitrusten bij de Kopermolen en genieten van bijvoorbeeld een kop koffie met zelfgemaakte taart, binnen of met lekker weer op het terras. Een fraaie plek voor een tussenstop.

Landwinkel en kaasboerderij 'De Kopermolen'

Hessenweg 2, 3835 PJ Stoutenburg

Tel: 033 494 0305

www.landwinkeldekopermolen.nl