• frits van breda
  • Frits van Breda

'Hamershof slopen zou nog het beste zijn'

Frits van Breda

LEUSDEN Het winkelcentrum De Hamershof bestaat inmiddels 35 jaar. Een gebeurtenis die de winkeliers niet ongemerkt voorbij zullen laten gaan. Tegelijkertijd zijn veel betrokkenen het er over eens dat er iets met het centrum moet gebeuren in de toekomst. ,,Revitalisering, herinrichting openbare ruimte, overkluizen kooikersgracht", zijn veel gebruikte woorden om aan te geven dat er genoeg ideeën zijn bij winkeliers, eigenaren en gemeente om aan de slag te gaan. ,,Slopen en een geheel nieuw winkelcentrum bouwen zou nog het beste zijn" aldus Piet Groenevelt die, namens de verenigingen van eigenaren, in de commissie zit die met de plannen bezig is. Hij voegt er wel direct aan toe dat dit idee natuurlijk een utopie is.

Om de Hamershof aantrekkelijk te laten blijven voor het winkelend publiek moet er wel het één en ander gebeuren naar de mening van alle betrokkenen. Of alle plannen die er op tafel liggen ook daadwerkelijk worden gerealiseerd is nog maar de vraag. Beschikbare financiën spelen een belangrijke rol.

De eerste plannen om iets aan De Hamershof te doen dateren al van 2009. De eigenaren van de winkels die 35 jaar geleden werden gebouwd zijn lid van de Vereniging van Eigenaren (VVE). Het gaat hier om de winkels tussen 't Plein, 't Erf, Hamersveldseweg en Smidse. Winkels zoals Albert Heijn, Hema en Jumbo Wahle zijn in een latere periode gebouwd.

Piet Groenevelt benadrukt dat hij weliswaar al 8 jaar voorzitter is van de Leusder Ondernemers Federatie, belangenbehartiger van alle Leusdense winkeliers, maar dat hij, met een andere pet op, betrokken is bij de Hamershof. Aanvankelijk was er sprake van "weinig support" om het winkelcentrum op te knappen. Op initiatief van de gemeente werd er wel met belanghebbenden gesproken over "Het Hart van Leusden" waarbij ook de omgeving van de Hamershof aan de orde kwam. Tot definitieve plannen kwam het niet.

De VVE besloot niet langer te wachten op de gemeente en is zelf aan de slag gegaan. De leden zijn samen eigenaar van 50 winkelpanden in de 'oude' Hamershof. Een commissie van drie leden, Joris Kniep, Piet Groenevelt en Pim Berghuizen, kreeg de opdracht om met voorstellen te komen. Die plannen liggen nu op tafel. Er zijn geen voorstellen om tot ingrijpende verbouwingen over te gaan. ,,Met niet al te grote ingrepen kan het winkelcentrum er weer strak en fris uitzien. Voor de consumenten moet het leuk en aantrekkelijk blijven om naar de Hamershof te komen."

KOOIKERSGRACHT Als de winkeliers hun zin krijgen verdwijnt de Kooikersgracht. In plaats daarvan komt er een plein. ,,Een centraal plein, geschikt voor evenementen en markten. Het levend hart van de Hamershof", blikt Piet Groenevelt vooruit. Of alle plannen ook daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden hangt onder meer af van de beschikbare financiën en de medewerking van gemeente en investeerders die niet deel uit maken van de VVE.

Als het aan het college van B. en W. ligt wordt er vaart gezet achter de plannen. Het college heeft in november vorig jaar al laten weten dat ze in principe instemt met de hoofdlijnen van de plannen zoals die op tafel liggen. Als alle betrokken partijen tot overeenstemming komen kan de 'revitalisering' van de Hamershof voor wat betreft de VVE beginnen.

Piet Groenevelt is optimistisch: "In het voorjaar van 2016 is het zover."