• Betrokken bezig op vakantie: controleren van de waterkwaliteit en bestuderen van het waterleven op de plek van bestemming.

    NBB

Ga eens duurzaam op vakantie

LEUSDEN Januari loopt al bijna op zijn eind. Veel mensen beginnen nu alvast hun zomervakantie te plannen. De Groene Belevenis stimuleert duurzame vakanties. Daarom is het thema van de Duurzame 13 campagne deze maand: 'Betrokken Bezig op Vakantie'. Ga bijvoorbeeld eens biologische druiven plukken of help bij faunabeheer op de plek van bestemming.

 

Zuinig zijn op de natuur tijdens de vakantie begint al bij het inpakken. Neem bijvoorbeeld een lamp mee die werkt op zonne-energie (GroeneGadgets.nl). Voor het eerst kamperen of op safari? Spullen lenen of tweedehands overnemen is goed voor het milieu. Gek op duiken? Dan is het belangrijk om planten en dieren tijdens het duiken niet aan te raken, te verstoren of te beschadigen. Kijk op EcoDiver.nl en doe de toets voor meer ecologisch bewustzijn.

Op GroeneVakantiegids.nl zijn kleinschalige, groene vakantieadressen in Europa te vinden. Denk aan kamperen bij biologische boeren of vakantieverblijven in de natuur. Bij de Groene Vakantiegids staat het groener en milieuvriendelijker maken van een accommodatie voorop. Dit laatste geldt ook voor hotels en campings met het Green Key label. Met het vliegtuig naar droombestemmingen? Hoeft niet. Blauwgroene watervallen of prachtige canyons zijn er ook in Europa. Scheelt duizenden kilometers en veel CO2-uitstoot. Ga voor Europese droombestemmingen naar: NatuurEnMilieu.nl/blog/betere-bucketlist-bestemmingen.

 

Vanuit maatschappelijke betrokkenheid stijgt de belangstelling voor vrijwilligersreizen. Verschillende vrijwilligerswerkorganisaties bieden interessante projecten. Zo kan men via organisatie Projects Abroad in Roemenië honden verzorgen bij een asiel. Via de organisatie Go Eco kan men aan de slag met dolfijnenbescherming in Italië. Of ga mee met Stichting De Zonnebloem en bezorg mensen met een lichamelijke beperking een fijne vakantie. Of begeleid een vakantiekamp in de natuur; WNF Rangers, IVN en de Natuurontdekkers verwelkomen graag vrijwilligers.

Meer weten? Zie: doededuurzame13.degroenebelevenis.nl