• 'Eten bij Dirk-Zuid' heeft de grote hoeveelheid verpakkingsmaterialen duurzamer gemaakt.

    Mariska Stehouwer

Eten bij Dirk-Zuid duurzamer

LEUSDEN Met twee horeca zaken, Eten bij Dirk op de Biezenkamp en Eten bij Dirk-Zuid op het Maximaplein is eigenaar Dirk Vermeulen grootverbruiker van plastic verpakkingen. Maar alles wat vervangen kan worden door composteerbaar verpakkingsmateriaal is inmiddels vervangen. En Vermeulen gaat verder op de duurzame toer.

Mariska Stehouwer

,,Langzaam proberen wij al het plastic weg te werken. Helaas is er nog niet voor alles een alternatief." Maar Vermeulen doet meer dan alleen het vervangen van de verpakkingen. ,,Behalve verpakkingsmateriaal hebben wij verder gekeken naar ons aanbod. We wilden ook graag ijs aanbieden zonder allemaal kunstmatige toevoegingen erin. Dat was een hele zoektocht maar is uiteindelijk gelukt. Zeer binnenkort kunnen wij vijf verschillende ijssoorten aanbieden, gemaakt van 100 procent fruit en dus zonder toevoegingen. Ook met de nieuwe slushmachine leveren wij straks slush ijsprodukten zonder dat stofje waar de kinderen zo druk van worden. We kennen een jongetje die nu geen slush mag hebben, maar straks als eerste proefkonijn is voor de nieuwe variant."

BEZORGEN E-BIKE Sinds afgelopen week is het mogelijk om bestellingen te laten bezorgen van Eten bij Dirk-Zuid. ,,Wij bezorgen alleen in de wijken Tabaksteeg en Leusden-Zuid uitgezonderd de Arnhemseweg en we gaan het spoortje niet over. Een bewuste keuze omdat wij de bestellingen met een elektrische fiets bezorgen en niet meer dan twee bestellingen per keer wegbrengen. Op die manier kunnen we de kwaliteit bewaren. Tot nu toe zijn de reacties positief dus dat hopen we ook zo te houden."

LAAT JE PAN VULLEN Zo gaat Vermeulen stap voor stap een stuk verder met duurzaamheid en gezondheid. ,,Producten worden wel ietsjes duurder maar je merkt dat de klanten er ook naar vragen en het prettig vinden dat je stappen maakt op het gebied van duurzaamheid." Zo heeft Eten bij Dirk-Zuid binnenkort nog een primeur onder het motto 'Laat je pan vullen'. ,,Je weet hoe de eerste frietjes zijn ontstaan? Ene vrouw, Teresa van Ávila (1515-1582) warmde olie in een pan op het vuur en gooide daar stukken aardappel in. Vroeger nam je ook je eigen pan mee om friet te halen. Ik weet nog dat het eerste cafetaria in Leusden-Zuid kwam en mijn moeder mij inderdaad met de pan stuurde om friet te halen. Dat gaan we nu weer doen. Over twee weken kunnen klanten met hun pan komen om te laten vullen met vers gesneden en gebakken friet. Overigens is de friet gemaakt van de aardappelen van John Kroon, altijd te vinden op de markt dinsdag en landelijk een grote leverancier aan restaurants." Vermeulen struint op dit moment de kringloop af naar pannen. ,,Daar maken we dan een muurtje van in de zaak en als iemand zijn eigen pan vergeten is, dan kan deze van de stapel gepakt worden."

Eten bij Dirk op de Biezenkamp is - behalve zondag - dagelijks open van 10.00 tot 21.00 uur (op zaterdag vanaf 12.00 uur en zondag vanaf 15.00 uur) Eten bij Dirk-Zuid is van woensdag tot en met zondag open van 16.00 tot 20.30 uur. (zodra het lekker weer wordt gaat het ijsluik vanaf 14.00 uur open).