• Dp6 architecten

DownTownLeusden viert éénjarig bestaan

LEUSDEN ,,Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren.'' Burgemeester Bouwmeester citeerde tijdens de viering van het éénjarig bestaan van DownTownLeusden het beroemde gedicht 'Het Huwelijk' van Willem Elsschot.

Daan Bleuel

Hij wilde er mee aangeven dat de drijvende krachten achter DownTownLeusden zich juist niet lieten weerhouden door allerlei mogelijke beren op de weg om hun doel te bereiken. ,,En dat doel is van Leusden een echte inclusieve samenleving maken'', verwoordde bestuurslid Ilse Vasterman tijdens de receptie, woensdag in het Huis van Leusden, die stip op de horizon.

Bouwmeester was zeer lovend over het initiatief om mensen met een verstandelijke beperking mogelijkheden te bieden om mee te draaien in de samenleving. Zo organiseert DownTownLeusden (de stichting werd een jaar geleden officieel een feit; de mensen erachter zijn al langer bezig met hun werkzaamheden voor de doelgroep) jaarlijks een Sprokkelstage om kennismaking met het lokale bedrijfsleven mogelijk te maken. Bij de laatste Sprokkelstage, in november 2018, kon voor 65 mensen met een verstandelijke beperking een bedrijf worden gevonden waar ze konden snuffelen aan écht werk.

DownTownLeusden wil voor alle mensen met een verstandelijke beperking uit Leusden ook ín Leusden een passende werkplek of dagbestedingsplek realiseren. In het Eetwerkcafé in het nieuwe gemeentehuis heeft een aantal mensen die DownTownLeusden tot haar doelgroep rekent werk gevonden.

DownTownLeusden zegt de doelgroep vooral 'zichtbaar te willen maken'. Dat krijgt in de praktijk gestalte door de inzet van de doelgroep waarvoor ze werken bij evenementen, zoals de Dorpsdag in De Biezenkamp en de openluchtopera 'Il Bosco dell'Amore' op het terrein van 'Marketing Village' aan het Leusderend. Ilse Vasterman: ,,Het streven naar inclusiviteit begint met het zichtbaar maken van de doelgroep. Zichtbaar voor het winkelend publiek, winkeliers én andere werkgevers via stages, bijvoorbeeld. Maar ook door de mensen waarvoor wij ons inzetten te laten helpen bij evenementen. En dat werkt, merken we. We krijgen steeds meer aanmeldingen voor stage- en werkplekken.''