• Frits van Breda

Dierenkliniek winnaar ondernemersprijs

LEUSDEN De Dierenkliniek Leusden is de winnaar van de 'Stimuleringsprijs voor Ondernemend Leusden', een initiatief van de Rabobank Amersfoort-Eemland. Behalve een geldbedrag wordt aan de winnaar een masterclass, clinic of workshop aangeboden die de ondernemer kan gebruiken om zichzelf verder te ontwikkelen. Het was de 21e keer dat de prijs werd uitgereikt. Dit jaar in het Sport Business Center. Het was deze keer erg spannend wie van de drie genomineerde bedrijven zou gaan winnen. Behalve de Dierenkliniek deden ook de IJshoeve Ruitenbeek en Metaalwarenfabriek Umefa mee in de race. Uit de verkiezing per internet, waaraan ruim duizend deelnemers mee hadden gedaan, bleek dat iedere genomineerde meer dan dertig procent van de stemmen had vergaard. Voor het eerst mochten ook alle aanwezigen die de uitreiking bij woonden, hun stem per telefoon uitbrengen. Na de telling bleek de Dierenkliniek met 35 procent van de stemmen winnaar te zijn. Umefa was met 33 procent nummer twee en de IJshoeve had 31 procent van de stemmen gekregen.

Frits van Breda

Wabe Bakker, eigenaar van de dierenkliniek, en kliniekmanager José Aalders- van Baal waren blij verrast met de uitslag. Ze hadden zichzelf niet aangemeld voor de verkiezing. Bakker was dan ook verrast toen de jury een bezoek aan zijn bedrijf bracht voor een kennismaking met als resultaat dat hij één van de drie genomineerden werd.

De dierenarts is al sinds 2002 actief in Leusden. Aanvankelijke in een pand aan de Landweg en sinds 2017 aan de Hamersveldseweg. De Dierenkliniek Leusden is in de loop der jaren uitgegroeid tot een echt bedrijf. Begonnen met één parttime assistent werkt Bakker nu met twee dierenartsen , vier para-veterinaire assistenten en een kliniekmanager.

De 'Stimuleringsprijs ' ziet de ondernemende dierenarts als een erkenning voor het werk dat in de loop der jaren is verzet. "We hebben er jaren hard voor gewerkt". De huidige dierenkliniek, die vorig jaar werd geopend heeft ook de jury verrast. Bij binnenkomst was de open en lichte omgeving direct opgevallen. Dat de kliniek een ISO-gecertificeerde Ster-kliniek is en een Çat Friendly keurmerk heeft betekent dat behandelingen zorgvuldig plaats vinden.

Dat honden en katten gescheiden wachtkamers en behandelkamers hebben vindt men in de Leusdense kliniek een verbetering. "De bloedruk en adrenaline van honden en katten lopen immers op als ze bij elkaar in één ruimte zijn" is de simpele uitleg.

Voor de eigenaren van één of meer gezelschapsdieren heeft Bakker wel een paar tips. Vijftig procent van de honden in Nederland worden ingeënt. Voor katten ligt dat percentage op 30%. Als we dierenwelzijn serieus nemen moeten die percentages omhoog. Ook een ziektekostenverzekering voor huisdieren wordt geadviseerd. Wat de dierenarts betreft is dat een belangrijk thema. In een land als Zweden is 80% van de dieren verzekerd, in Nederland ligt dat percentage op 5%. "Als dieren verzekerd zijn zouden we in onze praktijk minder discussie hebben over de kosten van een ingreep".