• Willem Eelman
  • Willem Eelman
  • Willem Eelman
  • Van links naar rechts staan hierop: Bertus, Jeannette, Margriet en Daan Blom

    Willem Eelman

Bertus Blom: 52 jaar op de ladder

ACHTERVELD Eind december was het dan zover. Bertus Blom ging officieel met pensioen. Op 16-jarige leeftijd is Bertus begonnen, de eerste 10 jaar heeft hij gewerkt bij zijn neef. In die jaren veel geleerd en via 5 jaar avondschool alle vakdiploma's gehaald. In 1976 werd startte hij zijn eigen zaak in Achterveld: Schildersbedrijf Blom. Zijn vrouw Jeannette had haar middenstandsdiploma gehaald en deed de boekhouding. Het begin van een familiebedrijf dat voor particulieren en bedrijven in de regio veel buiten- en binnenschilderwerken en spuittechnieken heeft verzorgd en nog steeds doet. Zoon Daan is in 1995 in het bedrijf komen werken en neemt nu definitief 'de kwast' over van vader Bertus.

Bertus Blom: ,,In het begin was het moeilijk om werk binnen te halen, maar als snel bouwden we een grote klantenkring op. Bij veel klanten komen we al jaren regelmatig terug voor onderhoud of meerwerk. In de jaren '80 hebben we ook veel isolatieglas geplaatst in woningen en pallets vol spachtelputz aangebracht. Een enkele keer is dat misgegaan. Dat een voorbijganger in pak spuitnevel over zich heen kreeg of dat een auto gepoetst moest worden. Gelukkig zijn dat echt uitzonderingen. Netjes werken en een mooi resultaat afleveren is iets dat we altijd hoog in het vaandel hebben."

VAN IETS LELIJKS IETS MOOIS MAKEN Als je Bertus en Daan vraagt waarom ze beiden hebben gekozen voor het schildersvak, dan is het antwoord eensluidend: van iets lelijks iets moois maken. Daan: ,,Een bedrijf of huis is altijd weer lekker opgefrist als wij zijn geweest, frisse kleuren, alles netjes strak in de lak. Voor jaren hebben mensen er weer plezier van. En daar hebben wij plezier in."

Schildersbedrijf Blom werkt op dit moment met een team van 7 mensen op de werkvloer. Margriet, de vrouw van Daan, doet alle administratie op kantoor. De zoon van Daan, nu 11 jaar, heeft er ook al oren naar om later in het bedrijf te komen werken.

Bertus Blom: ,,Ik heb al die jaren heerlijk samengewerkt met Daan. Heb hem veel kunnen leren, mooie klussen gedaan. We hebben altijd prima kunnen overleggen. Onze karakters zijn niet zo moeilijk, dat heeft vast geholpen om goed met elkaar te kunnen werken."

Daan: ,,Wat ik vooral van mijn vader heb geleerd is: lekker doorwerken, wat je doet goed doen en proberen de juiste oplossing te kiezen. Met mensen meedenken. Maar als iets niet bij je past, ook nee zeggen. Hij heeft mij altijd de ruimte gegeven om het zelf te doen, ook als hij zag dat het soms fout ging. Hij liet dat dan gebeuren, daar leer je het meeste van."

In al die 52 jaar heeft Bertus 3 hernia's gehad. Dit was voor het bedrijf natuurlijk lastig, maar elke keer kwam Bertus toch weer op de ladder. Jeanette: ,,Toen Daan 17 was en Bertus geveld was door een hernia zorgde Daan dat de werkplaats open was en het werk doorging. Mooi hoe we als familie toen al op elkaar hebben kunnen bouwen en nog steeds doen."

Vanaf heden hebben Bertus en Jeannette meer tijd voor andere bezigheden. Eén daarvan is wandelen. Jeanette Blom: ,,We hebben al flink wat kilometers gemaakt afgelopen jaren, nog 2 dagen wandelen en we hebben heel Nederland rondgelopen." Helemaal de kwast aan de wilgen hangen zal Bertus niet doen, als het echt nodig is springt hij nog graag bij.

Bertus: ,,Ik heb altijd met veel plezier bij mijn klanten gewerkt. En ik wil ze dan ook graag bedanken voor al die jaren. En dat Daan dit voorzet, daar ben ik heel trots op."