• Ibo Sanver is al barbier sinds 1981.

    Arnoud J Spaaij

Barbershop Kayan is vakmanschap

LEUSDEN De Hamershof is sinds drie en halve maand een barbershop rijker. Je kan er snel even binnenlopen of er op afspraak uitgebreid heen. Daarmee is er voor iedere man een passende service om te knippen, te scheren of een baard te trimmen.

Arnoud J Spaaij

Kamil Kayan heeft met de opening van Barbershop Kayan in De Hamershof twee kapperszaken. Zelf is hij meestal in zijn zaak in Hilversum te vinden. In Leusden staat Ibo Sanver. De bedrijfsleider heeft een lange carrière. Sinds 1981 zit hij in het vak. Binnen twee jaar na zijn start als kapper werd hij al de beste barbier van Nederland.

Sanver raakt steeds enthousiaster als hij begint te vertellen over zijn vak. ,,We zijn een zaak met veel kennis", legt hij uit, ,,bij ons kan je even snel binnenlopen en als er op dat moment tijd is dan helpen we je natuurlijk. Voor een uitgebreide behandeling is het goed een afspraak te maken. Vooral op zaterdagen is dat verstandig. Dan is het eigenlijk noodzakelijk om eerst een afspraak te maken. Alhoewel," zegt hij met een lach, "we zijn op zaterdag tot 18.00 uur geopend. En tussen 17.00 en 18.00 uur is het op De Hamershof op zaterdag aardig uitgestorven."

Een barbier in Leusden is redelijk nieuw volgens Sanver. ,,Ik denk dat de Leusdenaren aan het idee moeten wennen. Als ik het vergelijk met andere plaatsen dan merk ik dat het hier nog anders wordt ervaren. Toch krijg ik ontzettend leuke reacties als men voor het eerst is geweest. Wat dat betreft zijn Leusdenaren echt aardige mensen."

Sanver heeft in alle jaren nogal wat meegemaakt. ,,O ja, ook wat dat betreft weet ik hoe het werkt. Het nieuws hoor je toch ook nog steeds bij de kapper hè."

Sanver knipt graag op de authentieke manier. Met kam en schaar is dat. ,,Natuurlijk, als iemand graag met een elektrische tondeuse geknipt wil worden dan kan dat. Maar ik hou van kwaliteit. Een baard precies knippen. Echt model erin. En de haren in oren, neus en op wangen die haal ik ook weg." Sanver kan dat op de klassieke manier, maar is net zo handig met nieuwe methodes. ,,Kijk, haren in oren kan je waxen of weghalen met een oorvlammetje. Epileren doe ik met een touwtje. Dat is nauwkeurig en veel minder pijnlijk. Dat is ook belangrijk. Niemand vindt het leuk pijn te hebben."

Kinderen kunnen er ook prima terecht. ,,Natuurlijk. We kunnen alle modellen, soorten en maten knippen." Het vakmanschap komt Sanver de laatste jaren goed van pas. Met de, veelal getrimde, baard in de mode weet hij wel raad. ,,Ik merk dat jongere kappers dat moeilijk vinden. Je moet er ook verstand van hebben. Goed wassen, kammen en ook föhnen. Veel mensen weten echt niet hoe dat goed moet." Een behandeling bij Barbershop Kayan is dus eigenlijk een ervaring. ,,Ja, ook na het knippen. Want losse haren borstelen we niet alleen van je kleding maar doen we ook nog even met wat lucht weg. Dan ga je echt netjes de deur weer uit."

Openingstijden: maandag van 10.00 tot 18.00 uur, dinsdag tot en met donderdag en zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur en vrijdag van 9.00 tot 20.00 uur.

a Barbershop Kayan, De Komenij 1, 3831 NC Leusden, 033-7854370