• Een enthousiaste groep Jongenswelpen met leiding voor hun vertrek naar hun zomerkamp in Breda.

    Guy Holtus

Albert Heijn steunt Jongenswelpen

LEUSDEN Zoals elk jaar vertrokken op de eerste zaterdag van de zomervakantie alle groepen van Scouting Manitoba naar hun kampadres. De Gidsen trokken door de regen op de fiets naar Harderwijk. De oudste groep, de Sherrows, vertrok met busjes richting Tsjechië en de overige scoutleden werden met auto's naar de plek van bestemming gebracht. De kookstaf van de Jongenswelpen had eerst nog een andere taak te verrichten. Peppie, Kokkie en Soussie, in het dagelijks leven Evert Smink, Rein van Goor en Marlotte Smink, mochten bij Albert Heijn Leusden de ontbrekende boodschappen ophalen.

Mariska Stehouwer

De zomerkampen worden met een klein budget georganiseerd omdat scouting Nederland het motto hanteert dat iedereen kan deelnemen. Ouders/verzorgers dragen een deel bij van de kosten en de overige financiën komen van de opbrengst van de scoutinglotenverkoop. De groep Sherrows heeft daarnaast nog vele geldacties waardoor zij met elkaar een reis naar het buitenland kunnen organiseren. Evert Smink geeft aan dat de opbrengst van de loten dit jaar minder was dan voorgaande jaren en ook gingen er iets minder jongenswelpen mee dan begroot. ,,Dit zorgde voor een te klein bedrag voor het eten en drinken per persoon per dag. Hiermee konden we niet de week rond krijgen. Als kookstaf trokken we de stoute schoenen aan en gingen we bij Albert Heijn langs om te vragen of zij iets voor de jongenswelpen konden betekenen."

De vraag werd positief beoordeeld en zo kregen de twintig jongenswelpen toch hun dagelijks portie eten tijdens het kamp bij Scouting Sint Joris in Breda. Elke avond stond er iets anders op het menu zoals pasta, nasi, een couscous salade of een Hollandse maaltijd. De jongens bepaalden ook een avond zelf het menu; toen stonden er tosti's, hamburgers, wraps en hotdogs op tafel. Mariëlle Schoute, teamleider bij Albert Heijn geeft aan dat de supermarkt af en toe lokale initiatieven ondersteunt. Dit varieert van een traktatie voor de deelnemers van de avondvierdaagse, maar ook een geldbedrag voor de Leusdense Voedselbank.