AFAS Foundation schenkt geld voor strijd tegen kinderkanker

LEUSDEN De AFAS Foundation wordt de founding partner van het Outreach-programma van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. In deze samenwerking ontwikkelen zij een programma om de genezingskans bij kinderkanker in Indonesië, Malawi, Kenia en Kosovo te vergroten van minder dan 10 procent naar 25 procent. De komende drie jaar schenkt de AFAS Foundation 1,5 miljoen euro.

Gerben Eversdijk, voorzitter van de AFAS Foundation, is enthousiast over het programma: „Vanaf het eerste moment waren wij overtuigd van de absolute noodzaak om dit te gaan doen. Ieder mens weet waarom dit zo belangrijk is. Wij zien uit naar de samenwerking met het Prinses Máxima Centrum, dat wereldwijd tot de top 5 op dit gebied behoort."

Diana Monissen, bestuursvoorzitter Prinses Máxima Centrum, is blij met de samenwerking met AFAS Foundation: „Want wij willen íeder kind met kanker genezen, ook in ontwikkelingslanden. Het grote contrast in genezingskans tussen rijke en arme landen is onacceptabel. Daar gaan we samen verandering in brengen."

PROGRAMMA In Nederland is de genezingskans voor kinderen met kanker gemiddeld 75 procent. De kans op genezing van kinderkanker in ontwikkelingslanden daarentegen is minder dan 10 procent. Belangrijke oorzaken hiervan zijn een tekort aan geschoold personeel, gebrekkige diagnostiek, ondervoeding en het niet afmaken van de behandeling door slechte voorlichting aan ouders. Het Outreach-programma richt zich op de bestrijding van deze oorzaken door middel van twinning programs. Hierbij wordt kennis overgedragen aan partnerziekenhuizen, die op hun beurt weer collega's in andere ziekenhuizen in de regio opleiden.