• Bianca Schimmel in haar trimsalon met haar eigen hond Tika.

    Arnoud J Spaaij

Aandacht bij Trimsalon Mooie Vacht

LEUSDEN De deur van hondentrimsalon 'Mooie Vacht' heeft een sierlijk logo. De sierlijke stijl van het logo straalt rust uit. Een persoonlijke touch van eigenaresse Bianca Schimmel. Ze besloot na een carrière als hr- en loopbaanadviseur iets heel anders te gaan doen en opende in oktober haar hondentrimsalon.

Arnoud J Spaaij

,,De inrichting is mijn eigen idee", begint Bianca Schimmel, ,,de apparatuur is passend en natuurlijk functioneel." De uitstekend geoutilleerde trimsalon is inderdaad praktisch maar ook sfeervol ingericht en voorzien van een handige werktafel die bijna tot de vloer kan zakken. Ook een kleine of een wat stramme hond stapt er dan zo op. ,,Het is een onderstel dat ook onder een ziekenhuisbed wordt gebruikt", legt Schimmel uit, ,,net als de wasbak. Die is ook verstelbaar." Het past allemaal precies bij de aanpak van de hondentrimster: ,,Ik besteed graag aandacht aan een hond. Voor mij gaat het om een mooie vacht", legt ze uit, ,,daar hoort ook voeding bij. Een gezonde vacht lijkt dan vanzelfsprekend. Maar een vacht van een hond zegt ook iets over de hond. Over de identiteit. Daarom overleg ik altijd goed. Dan vraag ik aan de eigenaar 'Wat verwacht je van me' want het gaat er immers niet alleen om dat een vacht kort wordt geknipt. Toch werk ik ook redelijk vrij. Als een eigenaar het niet precies weet werk ik mijn eigen idee uit."

Schimmel nam de lopende salon 'Tot in de Haarpuntjes' vorig jaar over. De eigenaresse emigreerde en zo ontstond de kans om de trimsalon en deels het klantenbestand over te nemen. ,,Ik leerde daar ook het vak in de praktijk en volgde tevens een hondentrimopleiding." Hoewel Schimmel dus een bestaand bedrijf overnam is haar eigen aanpak duidelijk herkenbaar met 'Mooie Vacht'. ,,Ik wil graag een goede relatie. Met de eigenaar maar vooral ook met de hond natuurlijk. Bij de eerste afspraak stuur ik vooraf een berichtje. Even een herinnering. En dan wil ik de hond optimale aandacht geven. Ik plan dat ook goed. Geen twee honden tegelijk in de werkruimte. En dat ik de tijd heb voor een hond. Soms kies ik er bijvoorbeeld voor een vacht natuurlijk te laten drogen en niet te föhnen. Ik maak ook een keuze en een inschatting over de aanpak. Wat kan een hond aan? Ik werk niet met een muilkorf. Een hond moet zich op z'n gemak voelen. Als ik zie dat een hond het niet aankan, pas ik m'n werk aan. Ik neem er de tijd voor, creëer rust. Daar komen de klanten ook op af."

,,Een gecombineerde vacht met knippen en plukken. Die laten glanzen zonder er een gepolijste hond van te maken," zegt Schimmel geëngageerd. ,,Het is voor mij de uitdaging om een goed verzorgde hond af te leveren met een natuurlijk resultaat. Jachthonden zie ik dan ook graag in m'n trimsalon. Maar de metamorfose van de ruwharige teckel is ook elke keer weer leuk om te zien. En niet te vergeten de krullige vacht van de labradoodle of de guitige boomers. Er zijn zoveel lieve leuke mooie honden, daar word ik iedere keer weer blij van."

a        [Mooie Vacht, Bergroos 9, 3831CJ Leusden - www.mooievacht.nl