• Foto Rinus van Denderen

Onderwijskoepel blij met plek in 'Huis van Leusden'

LEUSDEN De stichting Voila is de grootste onderwijsorganisatie in Leusden. De naam staat voor 'Verschillend Onderwijs in Leusden Achterveld'. Ruim 2.000 kinderen bezoeken één van de scholen van Voila. Met 240 medewerkers behoort de organisatie tot de grotere werkgevers van Leusden. Gerrit-Jan Weiler is bestuursvoorzitter van Voila. Door een samenloop van omstandigheden verhuisde zijn bureau van de Berkelwijk naar een ruimte in het voormalig gemeentehuis. Met de verhuizing naar het tijdelijk onderkomen in de Fokkerstraat verhuisde het bestuurskantoor mee. Nu ziet hij uit naar het nieuwe Huis van Leusden dat in het najaar in gebruik wordt genomen. Op de eerste verdieping is ruimte gereserveerd voor Voila.

Frits van Breda

UITSTEKENDE LOCATIE Wat Weiler betreft is het nieuwe onderkomen aan de rand van de Hamershof een uitstekende locatie. ,,Centraal en midden in de samenleving." Dat ook Larikslaan2 naar het Huis van Leusden verhuist noemt hij een groot pluspunt. ,,De politiek, Larikslaan2 en Voila kunnen er gezamenlijk voor zorgen dat de kinderen in Leusden goed terechtkomen." Hoewel de digitale communicatie via telefoon en e-mail een feit is, vindt Weiler het menselijk contact steeds belangrijker worden. ,,Gezamenlijk optrekken kan nu eenmaal niet alleen met mailtjes'', is zijn simpele uitleg.

EENVOUDIGER Dat korte lijntjes met de gemeente alleen maar voordelen werd duidelijk toen vluchtelingen werden opgevangen. Het bureau van Voila werd verplaatst naar het gemeentehuis en in de vrijkomende ruimte kwam de taalschool voor kinderen van 4 tot 14.

Leerkrachten werden snel gevonden en in samenwerking met de gemeente kon Voila al snel de kinderen welkom heten. De communicatie met beleidsmakers en ambtenaren is er in de afgelopen periode een stuk eenvoudiger op geworden. ,,We weten elkaar snel te vinden waar het gaat om bijvoorbeeld onderhoud van scholen, speelpleinen, nieuwbouwprojecten of passend onderwijs." Dat dit zich straks allemaal gaat afspelen midden in het bruisend hart van Leusden ziet voorzitter Weiler alleen maar als een grote stap voorwaarts waar het gaat om goed onderwijs voor alle Leusdense kinderen.

Benieuwd wat de Leusdense politieke partijen vinden van het Huis van Leusden? Lees dan de papieren editie van Leusder Krant.