• Kroeze kijkt tevreden terug op wat bereikt is.

    Arnoud J Spaaij

Kroeze kijkt tevreden terug op carrière

ACHTERVELD Zijn politieke carrière begon achttien jaar geleden met de installatie in de dorpsraad. Uiteindelijk resulteerde het in twaalf jaar raadslidmaatschap. Gerrit Kroeze stopt met de lokale politiek en kijkt tevreden terug op wat er allemaal bereikt is.

Arnoud J Spaaij

,,Het kwam op m'n pad'', zegt Kroeze als hij uitlegt hoe hij betrokken raakte in de politiek van Leusden. ,,In 2000 werd ik geïnstalleerd in de voorlopige dorpsraad. Die status had de dorpsraad toen nog, dat je geïnstalleerd werd door de gemeente. We deden er ook toe in die tijd. Er liepen allerlei projecten zoals het coöperatieplein en het vrijliggende fietspad langs de Asschatterweg. Dat liep allemaal wel moeizaam.''

HUISARTSENPOST Kroeze was in die periode ook actief als chauffeur voor de huisartsenpost in Achterveld. Ook daar zette hij zich in om problemen op de kaart te zetten en vooral ook op te lossen. Hij hielp mee om in het buitengebied de paaltjes met huisnummers langs de openbare weg te realiseren. ,,Je zocht je echt rot soms'', memoreert hij de lastige zoektochten uit die tijd.

Daarnaast moest de post in Achterveld verplaatst worden naar Barneveld tot grote spijt van veel mensen. ,,Ik heb me daarom toen enorm ingezet om het in Achterveld te houden'', zegt Kroeze. Zijn activiteiten moeten bij het CDA-bestuur in die tijd zijn opgevallen. De nu 73-jarige Kroeze werd gevraagd als kandidaat voor de gemeenteraad. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 kon hij meteen aan de slag met het vrijliggende fietspad en het dorpsplein.

JUISTE INTENTIE Terugkijkend is Kroeze, positief als hij is, erg tevreden. Vooral over het vrijliggende fietspad. De woningen en appartementen die tot nu toe gerealiseerd zijn in het coöperatieproject vindt Kroeze prachtig. Over het dorpsplein is hij minder te spreken, maar er waren in al die jaren natuurlijk nog tal van andere onderwerpen. Van nieuwbouw op de plaats van de Rabobank tot de perikelen van een nieuwe brandweerkazerne.

Kroeze werkte vanuit het CDA vooral voor Achterveldse zaken. ,,Ik heb ook wel mijn kritiek gehad, maar je doet het samen. Je moet één club blijven. En ook al ben ik wel eens van een raadsvergadering gekomen dat ik dacht: 'Wat een slechte dag', toch heb ik het altijd leuk gevonden om te doen.'' Kroeze vindt dan ook dat je je met de juiste intentie moet inzetten. ,,Als raadslid moet je er voor de mensen zijn. Daarom kiezen ze je.''

DOCHTER Op de laatste verkiezingen kijkt Kroeze vanzelfsprekend met grote tevredenheid terug. Ook al hoopte hij dat zijn dochter Mailanie, die zich nu ook verkiesbaar had gesteld, hem misschien kon opvolgen. Dat lukte niet. Kroeze zegt hierover: ,,Dat moet je gewoon accepteren. Ik ben blij dat het CDA het erg goed heeft gedaan. Het is de beloning van vier jaar oppositie voeren, niet alleen van de campagne van de laatste maanden.''

De overdracht naar het nieuwe CDA-team is inmiddels afgerond. ,,Voorlopig neem ik afstand'', laat Kroeze weten. Het impliceert dat we wellicht wel weer van hem horen.