• De debettafel bood amper plaats aan alle deelnemers.

    Arnoud J Spaaij

Geen vonken tijdens debat in De Roskam

ACHTERVELD Zes politieke partijen vertegenwoordigd door maar liefst vijftien debatdeelnemers konden niet zorgen voor vuurwerk. Het debat in De Roskam vorige week dinsdag werd door de partijen vooral gebruikt voor een samenvatting van hun eigen verkiezingsprogramma.

Arnoud J Spaaij

De reacties uit het publiek na afloop waren matig positief over het debat in zaal d' Ouwe Peerdestal. Als er mensen op het debat waren afgekomen om eens wat meer te horen over de verschillende standpunten en hoe die verdedigd worden dan moeten die bezoekers teleurgesteld naar huis zijn gegaan. Stampvol zat het ook al niet. Ongeveer 50 mensen zaten in de zaal en daarbij moet dan bedacht worden dat minstens de helft van het publiek bestond uit door de partijen meegebrachte leden, fractieleden of vrijwilligers. En ook jongeren lopen in Achterveld niet warm voor de politiek want daarvan was er maar één in het publiek.

Debatleider Edwin Winterkamp hoefde nergens in te grijpen. Van discussies was er maar op een paar momenten sprake en die werden voornamelijk ingeluid door Jan Overweg.

Eigenlijk alle partijen maakten bij de introductie een samenvatting van hun eigen verkiezingsprogramma. Winterkamp: ,,Ik heb een lastig weekeinde achter de rug. Ik heb namelijk de programma's gelezen van de partijen." Daarmee doelde Winterkamp niet op de tegenstellingen van de programma's maar wel op de omvang van de programma's die aanzienlijk zijn. Winterkamp was dan ook blij met de samenvattingen. Vooral ook omdat daarmee het publiek een beetje op het goed been gezet werd. Want een korte analyse van de debatleider leerde al snel dat geen van de aanwezigen dezelfde moeite had genomen die Winterkamp zelf wel had gedaan door alle programma's vooraf door te nemen.

HONDENLOSLOOPGEBIED Vragen uit het publiek waren aanleiding voor wat meer inhoud op onderwerpen die specifiek over Achterveld en Stoutenburg gingen. Het debat werd immers niet voor niets in Achterveld gehouden. Toch kunnen hondenbezitters in heel Leusden er blij mee zijn. Door het nog altijd ontbreken van een hondenlosloopgebied en de discussie hierover kwam Overweg van de ChristenUnie-SGP opnieuw met zijn standpunt om hondenbelasting af te schaffen. Vanuit alle partijen kreeg dit bijval. Ideeën vanuit DAVA kregen ook bijval maar hoe de financiering voor die uiteenlopende plannen tot stand moet komen was iets waar bijna vanzelfsprekend vanuit de linker en de rechterhoek verschillende over gedacht werd. De in de gemeenteraad al meerdere keren aan de orde gekomen grootschalige nieuwbouw kwam ook uitgebreid aan de orde. Ook op dit punt geen verrassingen. Politiek Leusden wil geen afvalputje zijn om het woningvraagstuk van de provincie op te lossen.

TV Bij aanvang werd door Winterkamp de opname van het debat aangekondigd door DorpsTV Achterveld. Dat is voor het eerst in Leusden sinds jaren. Het hele debat is te zien op: dorpstv.achterveld.net/verkiezingsdebat-in-achterveld/