• Frits van Breda
  • Frits van Breda

Geen meerderheid voor coalitie

LEUSDEN De gemeenteraadsverkiezingen in Leusden hebben er toe geleid dat de huidige coalitie van D66, GroenLinks/PvdA en CU-SGP niet meer kan rekenen op de meerderheid in de raad. Het CDA kwam als grote winnaar uit de verkiezingsstrijd en gaat als enige partij 5 zetels bezetten. D66 moet van de vijf zetels er 2 inleveren. De lokale SP is nieuwkomer in de nieuwe raad.

Met de 2 zetels is lijsttrekker Annet Belt erg blij, al had ze stiekem gerekend op een zetel meer. De overige partijen behouden het aantal zetels dat ze tot nu toe bezetten. Voor de VVD en GroenLinks/PvdA betekent dat 4, voor CU-SGP 3 zetels. De verkiezingsuitslag betekent dat CDA lijsttrekker Wim Vos het initiatief gaat nemen om een nieuwe coalitie te vormen die
kan rekenen op de meerderheid in de raad.

LOBBYEN BEGONNEN Woensdagavond na 10 uur was iedereen welkom in het gemeentehuis om te horen hoe de
verkiezingen in Leusden waren verlopen. Het merendeel van de bezoekers bestond uit belangstellenden die op de één of andere manier een binding hebben met de politiek. Opvallend was de tafel die de initiatiefgroep 'van onder op' en de samenwerkende
ouderenbonden hadden ingenomen. Op de tafel stond een grote poster om aandacht te vragen voor de zorgverlening met de oproep 'ZorgSaam Leusden'. Woordvoerder Eric-jan Tuininga maakte duidelijk dat er in de vorige raadsperiode niet veel terecht is gekomen van de wijkgerichte aanpak van de zorg door een samenwerking van alle betrokken instanties en vrijwilligers. ,,De senioren lobbyen vanavond al voor een lokaal sociaal contract door de nieuwe gemeenteraad."

Even na tien uur kwam de uitslag van vier stembureaus binnen. Het CDA en VVD ontliepen elkaar nauwelijks. Ook toen de uitslag bekend werd met het totaal van zeven van de 12 stembussen was het verschil tussen de twee koplopers minimaal. Het verlies van D66 was overduidelijk. Net als bij vorige verkiezingen gaf het stembureau in Achterveld de doorslag. Ruim 60 procent van de inwoners bleek op het CDA gestemd te hebben. Daarmee was het duidelijk dat de christen democraten als winnaar uit de verkiezingsstrijd waren gekomen.

TELEURSTELLING Albert Dragt, lijsttrekker van D66, is inmiddels demissionair wethouder. Hij was, net als zijn partijgenoten zichtbaar aangeslagen. Op een verlies was wel gerekend, gelet op de landelijke peilingen. Een achteruitgang van vijf naar drie zetels kwam totaal onverwacht. ,,Op zo'n groot verlies heb ik niet gerekend" moest Dragt toegeven. 

Een tegenovergesteld geluid liet Annet Belt horen. Als lijsttrekker en straks fractievoorzitter van de SP was ze blij met de twee zetels die haar partij had binnengehaald. ,,Dit resultaat is fantastisch! Leusden bedankt!, " was haar spontane reactie. De aanwezige SP aanhang bleef niet op het gemeentehuis om samen met alle aanwezigen nog gezellig na te praten. Ze gingen
hun feestje elders vieren.

De definitieve uitslag werd twee dagen later bekend gemaakt door burgemeester Bouwmeester. In de zetelverdeling bracht dit geen verandering. Alleen de nummer twee van de SP, Ruud Stuivenberg zal voorlopig niet in de raad plaats kunnen nemen. Hij woont en is ingeschreven in de gemeente Woudenberg en mag om die reden geen raadslid worden. De nummer drie op de lijst, Guus van Ginkel zal zijn plaats innemen. Als de Woudenberger naar Leusden verhuist is er een mogelijkheid dat hij alsnog in de raad komt. Van Ginkel zal dan bereid moeten zijn afstand te doen van zijn raadslidmaatschap.

De verkiezingsuitslag betekent dat de huidige coalitie van D66, GroenLinks/PvdA en CU-SGP niet meer de meerderheid in de gemeenteraad heeft. In middels zijn de eerste gesprekken al gevoerd over de nieuwe situatie. Voorlopig heeft CDA lijsttrekker Wim Vos de taak om met partijen te overleggen hoe het verder moet de komende vier jaar.