• Nieuwe sporthal

    Foto Rinus van Denderen

De langgekoesterde wens van een tweede sporthal

LEUSDEN Binnen een paar weken wordt de tweede sporthal in Leusden geopend. Een lang gekoesterde wens van drie binnensportverenigingen gaat in vervulling. Daan van Westen, nog niet zo lang voorzitter van gymvereniging Impala, verheugt zich al op het openingsfeest. Hij ziet voor de club mogelijkheden om weer te groeien. Nu heeft Impala 550 leden. Daarmee is het verreweg de grootste binnensportvereniging van Leusden. Maar nu is er nog sprake van een wachtlijst.

Frits van Breda

De plannen voor een tweede sporthal zijn al oud. Halverwege de jaren '90 werd er voor het eerst hardop over gedroomd. Een initiatief van Roda'46, handbalvereniging LHV, korfbalvereniging Antilopen en volleybalvereniging LEOS liep uiteindelijk op niets uit.

NIEUWE POGING Ook in 2012 werd weer een poging gedaan om een nieuwe hal te realiseren. De gemeente zocht private partners voor het project. Die meldden zich niet, wél een aantal clubs op initiatief van Antilopen. Het project raakte echter opnieuw in een impasse.

Na de verkiezingen in 2014 kwam er verandering. Het nieuwe college ging aan de slag om een tweede sporthal mogelijk te maken. Inmiddels moesten jeugdteams van Antilopen in Zeist trainen en moest Impala nieuwe leden weigeren vanwege ruimtegebrek. De nieuwe sportvoorziening in Antares bood geen soelaas. De sportzaal bevond zich op de eerste verdieping en had niet de gewenste afmetingen. ,,Materiaal via de trap naar boven brengen was voor ons niet te doen", aldus voorzitter Van Westen.

TURNHAL In 2015 boog de gemeenteraad zich weer over een voorstel om een sporthal te bouwen voor de drie verenigingen. Kosten werden geraamd op € 2 miljoen. Voor Impala geen ideale oplossing. Het bestuur stelde voor bij de sporthal een turnhal te bouwen die aan alle eisen voldeed. Geraamde extra kosten, € 900.000. De meerderheid van de gemeenteraad ging daar mee akkoord. Impala kan straks beschikken over een zaal die aan alle eisen voldoet. Een lang gekoesterde wens om over een 'valkuil' te beschikken gaat in vervulling. De kuil, met 5000 kunststofblokken, maakt het mogelijk om zonder problemen uit een rekstok of ringen te vallen en vanaf een springkast of brug veilig neer te komen.

Benieuwd was de politieke partijen van Leusden hiervan vinden? Bekijk de verschillende standpunten in de papieren editie van Leusder Krant.