• Frits van Breda

D66 grote verliezer in Leusden

LEUSDEN Met twee zetels verlies is D66 in Leusden de grote verliezer. Er was wel rekening gehouden met een klein verlies. Dat het zo uit zo pakken als gisteravond het geval was, werd niet verwacht. „Op zo'n groot verlies hadden we niet gerekend" aldus de teleurgestelde lijsttrekker, Albert Dragt.

Frits van Breda

De partij is terug op het niveau van 2010. Dat er nog drie zetels overblijven van de vijf die in de afgelopen raadsperiode werden bezet, betekent dat de verhoudingen zijn veranderd. De coalitie van D66, GroenLinks/PvdA en ChristenUnie-SGP beschikt niet meer over de meerderheid van de stemmen in de nieuwe gemeenteraad.

Met bijna 23 procent is het CDA de grote winnaar. Lijsttrekker Wim Vos zal zo snel mogelijk met alle partijen contact opnemen. Zijn partij is aan zet waar het gaat om het vormen van een nieuwe coalitie. Waar de voorkeur naar uit gaat houdt hij nog even voor zich. Het CDA behoudt haar vijf zetels. Bij het bekendmaken van de uitslagen per stembureau gingen VVD en CDA gelijk op. Toen de uitslag van het stembureau uit Achterveld bekend werd gemaakt wijzigde de situatie. Ruim 60 procent van de inwoners bleek hun stem uitgebracht te hebben op het CDA.

De VVD bleek ook de volgende raadsperiode met vier zetels genoegen te moeten nemen. Ook de combinatie GroenLinks/PvdA behoudt haar vier zetels. Hetzelfde geldt voor de drie zetels die de ChristenUnie-SGP tot op heden innam.

De SP deed voor het eerst mee aan de verkiezingen. Lijsttrekker Annet Belt stak in de aanloop naar de verkiezingen niet onder stoelen en banken dat ze rekende op drie zetels. Het werden er twee. Een aantal waar ze ook uiterst tevreden mee blijkt te zijn.