• Trainer Igor van Gelderen van Roda'46 zondag is hoopvol gestemd, ondanks de resultaten tot nu toe. ,,Als we compleet zijn, kunnen we het elke tegenstander lastig maken. -

    Rinus van Denderen

Zondagtak Roda'46 bouwt aan stabiele basis

LEUSDEN De resultaten zijn niet om over naar huis te schrijven, maar trainer Igor van Gelderen is strijdlustig. Met een piepjonge selectie is hij uit op eerherstel. ,,Als wij compleet zijn, kunnen wij het elke tegenstander in deze competitie lastig maken."

Jeroen van der Veer

Na opnieuw een nederlaag van de zondagtak van Roda'46 liegen de cijfers er niet om. Vier wedstrijden gespeeld en de ploeg van Igor van Gelderen is nog altijd zoekende naar de eerste winstpartij. Het doelsaldo van nul doelpunten voor en maar liefst 24 tegen zijn ook niet om over naar huis te schrijven. Toch zijn ze in Leusden nog hoopvol gestemd en weigeren staf en selectie om op te geven.

ONDERUIT Wat moet je zeggen als trainer tegen een groep die opnieuw hard onderuit is gegaan? De trainingsarbeid is twee keer per week goed, maar op zondagmiddag gaat het dit seizoen toch elke keer mis. De eerste competitiewedstrijd tegen HDS ging met 0-4 verloren en in het tweede duel kreeg Roda'46 een historische nederlaag te verwerken. In Zeist scoorde Saestum elf keer tegen Roda'46. Vervolgens bleek UVV met 4-0 te sterk en zondag won 'buurman' APWC op halve kracht met 0-5.

STATISTIEKEN Het zijn uitslagen die aankomen en dat beseft de 46-jarige hoofdtrainer ook. Toch kijkt de inwoner van Hoevelaken verder dan de statistieken. ,,Als je ziet dat zondag een jongen invalt die vorig seizoen in de A3 speelde, zegt dat misschien wel genoeg. Ik heb een zeer jonge groep, waarbij vrijwel alle ervaren krachten momenteel afwezig zijn. Ja, dan kan je tegen zeperds aanlopen."

UITDAGING Opgeven? Nooit. De ervaren trainer van de zondagtak is gepokt en gemazeld in het amateurwereldje en loopt niet weg voor een uitdaging. Toen hij vorig seizoen per toeval bij Roda'46 kwam, wist hij dat het geen eenvoudige klus werd. ,,En juist daarom ben ik erin gestapt. Ik heb alles al wel zo beetje meegemaakt en ging voor de uitdaging."

Die is er gekomen ook. Aan het begin van dit seizoen zag het er nog rooskleurig uit. Er kwamen jonge spelers uit de jeugd bij de selectie, met wie hij vorig seizoen had gewerkt. Met z'n allen zouden ze gaan strijden om de zondagafdeling van Roda'46 kleur te geven. ,,Maar toen raakten enkele ervaren krachten geblesseerd en veranderde het plaatje. We hebben een nieuw centraal duo, andere backs en ook de keeper van vorig seizoen is er nu niet. Dat scheelt nogal wat."

STAPPEN MAKEN Onder die omstandigheden kan een ploeg in sportief opzicht rake klappen oplopen. ,,Die uitslagen kunnen eigenlijk niet", bekent Van Gelderen. ,,Maar zoals ik al uitgelegde, het is verklaarbaar." Het is in deze periode voor de oefenmeester dan ook zaak om de koppies bij elkaar te houden en het uiteindelijke doel voor ogen te houden; als groep stappen maken en uiteindelijk zorgen om in de derde klasse te blijven. ,,Ik ben er van overtuigd dat dit mogelijk is. Als wij compleet zijn, kunnen wij het elke tegenstander in deze competitie lastig maken."

Daarvoor heeft het team echter wel waardevolle routiniers als Boudewijn Swier en Danny van Barneveld nodig. Gelukkig voor Roda'46-zondag lijkt het tij te keren. Van Gelderen hoopt enkele vaste waarden komende weken weer te verwelkomen. ,,Natuurlijk moeten zij dan weer wedstrijdritme opdoen, maar zij stralen wel rust uit. Het scheelt nogal of je een ervaren ploeg hebt met drie of vier talenten of dat je een basisteam hebt met alleen maar jonkies. Sommigen van mijn team hadden hiervoor nog nooit selectievoetbal gespeeld hè, vergeet dat niet."

MENTAL COACH Naast het aanbieden van goede oefenstof, moet Van Gelderen dan ook mental coach zijn. De ervaren spelers moeten wennen aan het feit dat de trainer basiszaken moet uitleggen. Toch gaat dit volgens de oefenmeester uitstekend. ,,In dit team spelen allemaal Roda'46-jongens, die het beste met de club voor hebben. Zij denken allemaal aan het clubbelang en beseffen ook dat zij de redding zijn voor de zondagafdeling. Doordat ze dat voor ogen hebben, heb ik dit seizoen nog weinig brandjes hoeven te blussen. Dat zegt natuurlijk ook wel wat."

HOOPVOL Tegen APWC speelden de Leusdenaren zondag de eerste helft best goed en stond het elftal 'slechts' 0-1. De bezoekers zijn de onbetwiste titelkandidaat uit de derdeklasse en daarom is Van Gelderen hoopvol gestemd. ,,We gaven in de eerste helft nauwelijks een kans weg en daar moeten we op verder bouwen."

Met nog 22 wedstrijden voor de boeg is de trainer ook zeker van zijn zaak: Roda'46 kan in de derdeklasse blijven. ,,Als het bij ons klopt, zijn wij moeilijk te verslaan. Dat zag je vorig seizoen ook. Toen hadden we over het gehele seizoen het aantal tegentreffers dat we nu hebben. Als groep doen wij ons stinkende best en de resultaten komen vanzelf. Daar ben ik van overtuigd. Alleen: geef ons nog wel even de tijd."