• Het eerste zaterdagelftal van Roda'46 promoveerde dit voorjaar naar de eerste klasse. Daarin won het de eerste periodetitel en wordt de gedeelde tweede plek bezet.

    Roda'46
  • Roda'46 promoveert naar de eerste klasse na een 1-3 overwinning op Te Werve.

    Roda'46

Winnen en verliezen dicht bij elkaar voor Roda'46

LEUSDEN Promotie en inmiddels zelfs al een periodetitel voor de zaterdagtak van Roda zaterdag. Een teleurstellende serie van Roda zondag. Achterveld verhuisd van de zondag naar de zaterdag. Een afwisselende voetbaljaargang in een 'drieluik'.

Jeroen van der Veer

Promotie en inmiddels zelfs al een periodetitel voor de zaterdagtak van Roda zaterdag. Een teleurstellende serie van Roda zondag. Achterveld verhuisd van de zondag naar de zaterdag. Een afwisselende voetbaljaargang in een 'drieluik'.

De zaterdagtak van Roda'46 promoveerde naar de eerste klasse en kreeg daarin direct een 2-4 nederlaag te verwerken. Vervolgens kon het ook niet winnen bij Victoria, maar ging vervolgens de machine draaien. Met vier overwinningen, drie gelijkspelen en een nederlaag wist de ploeg van Willem Romp uiteindelijk de eerste periode te bemachtigen.

,,Schitterend natuurlijk, maar we moeten vooruit kijken", aldus Romp, die na dit seizoen naar Eemdijk vertrekt. ,,Wegblijven van de onderste drie ploegen en zorgen dat we de nacompetitieplaatsen ontlopen. Dat klinkt gek als je de eerste periode pakt, maar in deze competitie zijn de verschillen niet zo groot. Daarom is het eerst doel om ons na de winterstop veilig te spelen."

De oefenmeester is iemand die down to earth is en hij verwacht dan ook van zijn spelers dat zij niet gaan zweven. Na het behalen van de eerste periode merkte ook Romp dat zijn jongens het zwaar hadden en in de laatste wedstrijd voor de winterstop (1-5 verlies tegen Zwaluwen'30) was de pap simpelweg gewoon op. ,,Mijn jongens hebben alles gegeven en zijn in de eerste seizoenshelft tot het uiterste gegaan. Ik ben dan ook echt niet boos geworden na dat verlies. We waren als groep toe aan de winterstop."

Voordat Romp vertrekt naar zijn nieuwe club, wil hij goed afsluiten bij de vereniging waar hij vijf jaar actief was. ,,Toen ik begon met deze job, zei ik dat ik met Roda'46 naar de eerste klasse wilde. Daarin acteren wij nu en nu is het taak erin te blijven. Lukt dat, dan kan ik helemaal door de voordeur vertrekken."

RODA'46 ZONDAG Niemand had kunnen denken dat het seizoen van de zondagtak van Roda'46 zo slecht zou gaan lopen. Aan het begin van dit voetbaljaar had hoofdcoach Igor van Gelderen te maken met enorm veel blessures en daardoor moest hij noodgedwongen puzzelen. ,,En toch is de sfeer bij ons altijd goed geweest", benadrukt Van Gelderen. De coach die na dit seizoen vertrekt heeft dan ook alleen maar lovende woorden voor zijn spelers. ,,Het was in het begin zeker niet eenvoudig, maar dat wisten we toen we hiermee te maken kregen. Iedereen deed zijn stinkende best en je zag wekelijks verbetering."

Het dieptepunt van het seizoen kwam in de tweede wedstrijd, toen het met 11-0 verloor. Op 21 oktober tegen FC Jeugd pakte Roda'46 het eerste puntje en drie weken daarna volgde de eerste overwinning van het seizoen; uit bij Waterwijk.

,,Je merkte dat we de laatste weken de stijgende lijn te pakken hadden. Mijn aanvoerder en keeper zijn terug van een blessure en dat zorgt simpelweg voor rust in de selectie", aldus Van Gelderen. ,,Daarna verlies je tegen VVZA op een hele knullige manier en ook Nederhorst won van ons met minimaal verschil."

De laatste wedstrijd voor de winterstop werd met 1-0 van Sporting'70 gewonnen en daardoor durft Roda'46-zondag weer voorzichtig omhoog te kijken. Momenteel staan ze dan wel op de voorlaatste plaats, maar het kan bij een overwinning al drie plaatsten stijgen. ,,Laat ik duidelijk zijn: ons doel is om boven de nacompetitiestreep te eindigen. Dat wordt een hell of a job, maar is realistisch. Blijven wij erin, dan hebben we het goed gedaan."

ACHTERVELD Bij vierdeklasser Achterveld kenden ze een vliegende start en de eerste drie wedstrijden werden gewonnen. FC Lienden beëindigde de zegereeks en daarna werden nog twee wedstrijden niet gewonnen. Daarna ging het hard en is Achterveld sinds 3 november zelfs ongeslagen. De zaterdagafdeling is nieuw voor de club die jaren op de zondag actief was. ,,Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze afdeling erg sterk vind", aldus hoofdtrainer Ferry Marks. ,,VVA Achterberg en Vriendenschaar hebben bijvoorbeeld een hele goede geschiedenis en speelden hoog. Dan is het mooi dat wij zo dicht bij hun staan."
Voor Marks is ook alles nieuw in Achterveld. De trainer kwam van 'buitenaf' en is bezig aan zijn eerste seizoen bij de mannen in het oranje. Hij zorgde direct voor een cultuuromslag.

,,Veel mensen denken bij Achterveld aan lange halen en mouwen opstropen. Dat wilde ik direct eruit hebben en verzorgd voetbal spelen. Dat moet ook wel in deze klasse, anders ga je er echt niet uitkomen. Dat was voor sommigen in het begin misschien best lastig, alleen merk je nu wel dat we er profijt van hebben."

Ook de resultaten zijn goed te noemen. De ploeg doet bovenin mee en de focus is nu vooral gericht op de nacompetitie. ,,Wij moeten daarin nog vijf wedstrijden spelen en doen dat tegen teams die onder ons staan. Daar liggen zeker mogelijkheden. Of er over het kampioenschap gesproken wordt? Ja, eerlijk gezegd wel. De jongens zien natuurlijk ook de ranglijst en dat gaat dan leven. Kortom, wij kunnen eigenlijk zeer tevreden zijn over hoe het tot nu toe gaat."