Winnaar Ton van Heugten bokaal bij SALZ

LEUSDEN Paul van Heugten, broer van Ton, reikte op zondag 19 juni tijdens de Grand Prix van Nederland in Valkenswaard de Ton van Heugten bokaal uit. De prijs is dit jaar voor het team Veldman, die al vele jaren bij de jeugd onverslaanbaar zijn. Zaterdag 2 juli is het team uit Overijssel aanwezig op het circuit van SALZ in Leusden. Die dag wordt op de baan aan de Kolonel van Royenweg een promotiedag voor zijspannen en quads gehouden, met als hoogtepunt een estafettecross (vanaf 15.00 uur).

Dit jaar maakte de pas 16-jarige Julian Veldman, de rijder van het team, zijn debuut op het allerhoogste niveau en liet zien zich goed met de wereldtoppers in de zijspan te kunnen meten. Het team uit Kampen bestaat uit Julian, zijn drie jongere broer Sam (bakkenist), Jorrit van de Putten (bakkenist), de ouders van het tweetal en monteurs.

Doorslaggevend in de toekenning van de prijs is de hulp die de familie Veldman andere zijspanteams biedt, en hun waarde voor Kids and Sidecars, een organisatie die de zijspansport vooral voor de jeugd promoot, via wedstrijden en trainingen in het hele land.

BOKAAL Ton van Heugten is een nooit geëvenaarde motorcrosser. Als enige Nederlander werd de Amersfoorter kampioen van Nederland met zijn zijspan en in alle soloklasses, van de 50cc klasse tot de 500cc koningsklasse. Hoogtepunt uit zijn carrière was de wereldtitel in 1981. Hiermee was hij de eerste Nederlander die deze mondiale titel op zijn naam mocht bijschrijven. Enkele jaren na zijn overlijden in 2008 is er een bokaal in het leven geroepen voor personen of organisaties die zich voor de zijspancross verdienstelijk hebben gemaakt.