• Matties van Heesbeen en Jasper van Dijk (rechts) strijden verbeten om de bal. Roda'46 won zaterdag met 2-0 van De Meern.

  Foto Rinus van Denderen
 • Wesly van Ojen

  Foto Rinus van Denderen
 • Freek van Belzen

  Foto Rinus van Denderen
 • Jermain Cikic

  Foto Rinus van Denderen

Vol vertrouwen nacompetitie in

Roda moet nu afrekenen met Beursbengels

Peter Pos

LEUSDEN Blauw-Wit Beursbengels is de eerste horde die Roda'46 moet nemen om terug te keren in de eerste klasse. Doordat de Leusdenaren de tweede periodetitel wonnen waren ze al lang zeker van deelname aan de nacompetitie. Met een serie van negen wedstrijden zonder nederlaag werd de competitie afgesloten en is het vertrouwen groot.

De thuiswedstrijd tegen De Meern was afgelopen zaterdag een beetje een verplicht nummer. Maar wél eentje die gewonnen moest worden. ,,Ik heb deze wedstrijd benaderd zoals we dat altijd doen'', zei Willem Romp na de 2-0 overwinning. ,,Wel namen we natuurlijk geen risico's met spelers die niet helemaal fit zijn.'' Zo gebeurde het dat Guido den Daas al na 20 minuten de kleedkamer opzocht toen hij een tik tegen zijn knie krijgt en kreeg Stef Menken juist weer speeltijd om ritme op te doen.

Het kon ook allemaal. Al vroeg kwam Roda op voorsprong door Mitchell van der Veer, hij kopte raak nadat Wesly van Ojen een cornerbal had verlengd. Halverwege de tweede helft verdubbelde Pim van Dongen de voorsprong op aangeven van Matties van Heesbeen. Dat De Meern niet tegen scoorde was vooral de verdienste van Jaap de Greef. De jonge doelman uit Hoevelaken redde een aantal keren op uitstekende wijze en lijkt na zijn zware hoofdblessure weer helemaal terug in vorm.

Na afloop van het 'niemendalletje' werd er vooral vooruit gekeken. Het gaat nu om de nacompetitie. Dit seizoen zal het drie keer om één alles-of-niets wedstrijd gaan. In de eerste ronde speelt Roda uit. Romp ziet dat niet als groot nadeel. ,,Zo'n nacompetitie is een loterij waarin niet altijd de beste wint. Er komt zoveel bij kijken. Hoe gaat een ploeg met druk om, hoe staat het met blessures, noem maar op.''

JASPER VAN DIJK Wat betreft blessures gaat het bij Roda de goede kant op. Steeds meer spelers sluiten fit aan. Eén van hen is Jasper van Dijk. Voor de winterstop sukkelde de middenvelder die vorig seizoen nog bij Roda-zondag voetbalde van de ene blessure na de andere. Nu lijkt hij de strijd om de rechtsbackpositie gewonnen te hebben.

,,In het begin was de overgang van Zondag 1 naar Zaterdag 1 moeizaam en speelde ik veel in het tweede'', vertelt Van Dijk. ,,Het ging steeds beter en ik kreeg mijn kansen, maar toen raakte ik telkens geblesseerd. Ik voetbal nu met een compressiebroek en heb daardoor geen last meer van mijn liezen en hamstrings.''

PROMOTIE Tot dit seizoen was de Leusdenaar altijd een aanvallende middenvelder. ,,Nu ben ik een opkomende rechtsback'', zegt hij met een glimlach. ,,In ons systeem met drie centrale verdedigers vind ik dat een fijne positie. Ik ben natuurlijk geen pure verdediger, maar leer steeds meer bij. Ik ben heel blij dat ik deze stap gezet hebben. Het zou mooi zijn als we promotie af kunnen dwingen. Zelf weet ik niet veel van Blauw-Wit Beursbengels, maar van wat ik gehoord heb, dan maken we denk ik een goede kans.''