• Jeroen Jooren, hoofdtrainer van Roda'46 zondag, wil nog meer stappen maken met zijn ploeg: ,,Dit seizoen handhaven en volgend jaar de ambities waarmaken. -

    Foto Rinus van Denderen

Zondagtak Roda'46 ondanks positie op ranglijst positief

LEUSDEN Wie aan scorebordjournalistiek doet, zou denken dat bij het eerste zondagteam van Roda'46 momenteel een pesthumeur heerst. Toch kijkt hoofdtrainer Jeroen Jooren verder dan enkel en alleen de cijfertjes en ziet die veel lichtpuntjes bij de selectie, die momenteel op de voorlaatste plaats in de derde klasse staat.

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Op geen beter moment had het interview met hoofdtrainer Jeroen Jooren plaats kunnen vinden. Zijn ploeg heeft zondag een klinkende 1-3 overwinning geboekt op directe concurrent Arnhemse Boys en staat daardoor niet meer op de laatste plaats. De overwinning was nodig, beseft ook de sympathieke coach. Hij is sinds dit seizoen hoofdtrainer bij de zondagtak van Roda'46 en kon de punten goed gebruiken. Niet alleen om een beetje uit de grote zorgen te komen, maar vooral omdat hij samen met zijn groep nu iets tastbaars heeft.

FUNDAMENT De in Amersfoort woonachtige trainer is gepokt en gemazeld in de voetballerij. VVZA, Cobu Boys, HVC, Achterveld en Hooglanderveen zijn verenigingen die op het voetbal-cv van de inmiddels 45-jarige oefenmeester staan en daaraan werd dit seizoen Roda'46 toegevoegd. Na drie seizoenen bij het tweede elftal van Hooglanderveen kriebelde het bij Jooren om weer een eerste elftal te trainen. De lokroep van de ploeg uit Leusden kwam dan ook op het ideale moment en Jooren volgde Igor van Gelderen op, die zich afgelopen seizoen knap met Roda'46 handhaafde.

Roda'46 wil graag een stabiele derdeklasser worden, maar die ambitie moet even de ijskast inPECH MET BLESSURES In Leusden ging Jooren met veel energie het avontuur aan. ,,We hadden een selectie met veel talenten en enkele ervaren krachten. Laatstgenoemden moesten de waterdragers worden van dit elftal. Er stond op papier een brede selectie, die kwalitatief goed was en veel rek in zat. We draaiden een goede voorbereiding, bereikten de volgende ronde in de beker en toen begon de competitie..."

En daar stipt Jooren een gevoelig puntje aan. Wat niemand had verwacht, werd na vijf wedstrijden toch werkelijkheid. Roda'46 moet vechten tegen degradatie. ,,Ik zal er niet omheen draaien; we zitten momenteel in degradatienood", baalt Jooren. ,,Op de eerste training scheurde Danny van Barneveld zijn achillespees af. Daarna raakten ook nog eens Roel Bak, Jordy Huurdeman en aanvoerder Boudewijn Swier geblesseerd. Dit zijn zeker geen excuses, maar wel redenen waarom wij momenteel staan waar we nu staan."

VOETBALSLIMHEID Toch raakte Jooren niet in paniek. Bij Roda'46 wil men dan wel graag een stabiele derdeklasser worden, maar die ambitie moet nu even de ijskast in. ,,Een jongere trainer was misschien nerveus geworden, maar ik ben kalm gebleven. Daar is de groep meer bij gebaat. We hebben een selectie met veelal Roda'46-jongens; spelers die dolgraag willen, maar wel jong zijn. Die moet je nog veel leren en dat geeft niet. Normaal gesproken wil je hen voorzichtig verder brengen, maar bij ons worden ze noodgedwongen nu al voor de leeuwen gegooid. Dan kan je inderdaad onderuit gaan. Natuurlijk ben je sportman en wil je altijd winnen, maar de sfeer is altijd goed gebleven en vanuit daar bouwden wij verder."

De jongelingen van Jooren kunnen uitstekend voetballen, alleen op fysiek gebied worden zij weleens afgetroefd. Toch maakt de selectie stappen en vorige maand heeft het team tegen HDS met 3-1 gewonnen. Dit bleek het signaal naar de groep toe dat ze progressie boeken. ,,Je ziet opeens spelers liggen als ze een duwtje krijgen. Ik noem dat voetbalslimheid. Dat kun je ze eigenlijk nauwelijks leren; dat moeten de jongens ervaren. We voetballen al weken prima, maar worden soms afgetroefd op slimmigheidjes of op fysiek. Daar moeten wij ons beter tegen wapenen."

VVZA speelt voor promotie en wij willen wegkomen uit de onderste regionen. Het wordt dus leuk zondagAMBITIE Na tien wedstrijden staat de teller op twee gewonnen duels, twee gelijkspellen en zes nederlagen. Eén van die overwinningen werd afgelopen zondag gepakt, tegen directe concurrent Arnhemse Boys. Het werd 1-3 voor Roda'46 en daardoor is het geen hekkensluiter meer. Aanstaande zondag wacht, als laatste wedstrijd voor de winterstop, VVZA. De club waar Jooren begon als trainer. ,,Ik mocht daar de B1 trainen. Echt een fantastische lichting was dat. Sommigen voetballen nu in het eerste en daarom wordt het een speciaal duel. Wij zijn er, zeker na de overwinning, klaar voor. VVZA speelt voor promotie en wij willen wegkomen uit de onderste regionen. Het wordt dus leuk zondag."

Na de winterstop denkt Jooren weer te kunnen beschikken over meer fitte spelers en daardoor ziet hij de toekomst rooskleurig in. ,,Jonge gasten hebben al veel seniorenminuten in de benen en er komt kwaliteit terug. Het kan alleen maar beter gaan en dat zie je ook elke week terug. Ondanks dat ik met andere verwachtingen naar Leusden kwam, heb ik het hier ontzettend naar mijn zin. Of ik mijn contract ga verlengen? Als het aan mij ligt wel. Dit seizoen ons handhaven en volgend jaar de ambities waarmaken. Ik teken ervoor."