• De voetbalverenigingen uit de regio gaan weer aan de bak.

    Bram van den Heuvel

Voetbalclubs zijn klaar voor tweede seizoenshelft

LEUSDEN Na een periode van rust kunnen de voetbalverenigingen uit de regio weer aan de bak. Roda'46-zaterdag, Achterveld en Roda'46-zondag gingen allen op trainingskamp en de batterij van alle spelers is weer vol. De doelen en ambities zijn bekend en het is nu aan hen om het waar te maken.

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Bij Achterveld is aan het begin van dit seizoen uitgesproken om voor promotie naar de derde klasse te gaan en die doelstelling is na de winterstop ongewijzigd. Sterker nog, het kampioenschap is nog mogelijk en daar heeft de vereniging stiekem zijn pijlen op gericht. ,,We hebben alleen de pech dat Zeist bij ons in de competitie zit", baalt aanvoerder Sven van Rossum. ,,Zij lijken geen enkele misstap te maken."

Van de elf gespeelden wedstrijden wist Achterveld er negen te winnen, er werd één keer gelijk gespeeld en even vaak verloren. Prima cijfers en in veel competities zou je dan ook bovenaan staan. ,,Er zijn in onze competitie drie ploegen die spelen om de titel: Zeist, Cobu Boys en wij. Het gat met Zeist is drie punten en Cobu Boys staat één punt achter ons. Een spannende competitie dus, al zou ik willen dat wij zonder concurrentie lekker bovenaan hadden gestaan."

Achterveld krijgt direct concurrent Cobu Boys op bezoekAanstaande zaterdag kan de ploeg van Jacco Meurs een gat slaan met de ploeg uit Amersfoort. Direct na de winterstop krijgen de mannen van Achterveld de nummer drie Cobu Boys op bezoek. ,,Zij scoren enorm vaak", is ook Van Rossum opgevallen. ,,Wij winnen met twee of drie doelpunten verschil en zij hebben uit elf duels al 44 keer gescoord. Ergens vind ik het wel lekker dat we meteen tegen hen spelen. Je moet direct scherp zijn en dat is nodig ook. Of we nou kampioen worden of niet; we willen promoveren. Aan het eind van dit seizoen stoppen wat spelers, dus eigenlijk is het voor ons wel een soort nu-of-nooit-situatie. We hebben een ervaren groep -ik denk gemiddeld 27 jaar- en moeten onszelf nu belonen. Ik geloof dat promotie mogelijk is en daar zijn we ook wel aan toe", aldus de doelpuntenmachine, die inmiddels veertien keer het net heeft gevonden.

RODA'46 KIJKT NAAR BOVEN Net als Achterveld doet ook de zaterdagtak van Roda'46 mee om de bovenste plaatsen. Dat ze voor het kampioenschap gaan, spreekt niemand bij de Leusdenaren hardop uit. Momenteel staat de ploeg van Dick Kooijman op de derde plaats en in de tweede periode zelfs eerste. ,,We krijgen nu drie belangrijke wedstrijden (BOL, Huizen en HEDW) en dan kunnen we pas echt zeggen waar we staan", laat Menno Majolée weten. De aanvaller is kind van de club en heeft afgelopen weekend met zijn teammaten genoten van het trainingskamp in eigen land. ,,Nee, dat was niet alleen maar zuipen en feesten. We hebben echt getraind op een schitterend complex. Daarnaast hebben we ook goede gesprekken met elkaar gevoerd."

Roda zaterdag kan na drie volgende rondes zeggen waar ze staanUit die contactmomenten kwam naar voren dat een doelstelling formuleren lastig was. De eerste klasse is een sterke competitie, waarin iedereen van elkaar kan winnen. ,,We hebben genoeg kwaliteiten om niet bang te zijn voor degradatie. Als het spel nog wat verbetert, kijken we omhoog in plaats van naar beneden", is Majolée duidelijk. ,,We hebben veel vertrouwen en zijn in de breedte sterker dan afgelopen jaren."

Dat laatste zorgt ervoor dat de aanvaller dit seizoen niet altijd zeker van zijn plek in de basiself is. ,,De concurrentie is groot en de trainer maakt soms voor mij ongunstige keuzes. Daarover heb ik ook een paar keer met hem gesproken en het is nu aan mij om er vol voor te gaan. Precies wat we ook met het team willen. De sfeer is goed, de resultaten ook... nu moeten we doorpakken."

NOG GEEN PANIEK BIJ RODA'46 ZONDAG Bij de zondagtak van Roda'46 is de situatie anders. Zij staan op de laatste plaats in de derde klasse en dat is niet wat men ervan had verwacht. Een jonge groep en wat blessures zijn de voornaamste redenen van de huidige klassering en als het aan Boudewijn Swiers ligt, gaat Roda'46 na de winterstop omhoog klimmen. ,,Daar heb ik vertrouwen in", is de aanvoerder duidelijk. ,,De ziekenboeg loopt leeg, iedereen begint fit te worden en we zijn als team gegroeid."

Roda zondag raakt niet in paniek van klasseringDat komt ook door het trainingskamp, waarbij er flink getraind werd, maar er ook tijd was voor plezier. ,,Tijdens de quizvraag werd gevraagd wat onze gemiddelde leeftijd was. Dat bleek 22,6 jaar te zijn. Dat zegt alles, toch? Desondanks klikt het allemaal goed in de selectie en maken we echt stappen. Daar moeten we mee verder gaan en vooral de rust bewaren. We zijn niet in paniek als we naar de ranglijst kijken en blijven ongestoord doorgaan."

Toch zullen er wel punten nodig zijn om uit de huidige situatie te komen. ,,We proberen altijd te voetballen en hebben een goede groep met gasten. Die punten komen echt wel, daar ben ik van overtuigd. Alleen ons probleem is dat we lastig doelpunten scoren en daar schijnt het wel om te draaien", lacht de ervaren speler.