• Met twee zeges en een gelijkspel, negen goals voor en nul tegen, plaatste Roda'46 zaterdag zich ten koste van SO Soest, Renswoude en ASC Nieuwland voor de tweede bekerronde.

    Foto Rinus van Denderen

Roda'46 gematigd in prognose, Achterveld ambitieus

LEUSDEN Een nieuw seizoen staat voor de deur en dat betekent ook automatisch nieuwe mogelijkheden. Achterveld wil strijden voor de hoofdprijs, terwijl de zondagafdeling van Roda'46 wil zorgen dat zij niet als afgelopen seizoen in gevaar komt. Roda'46-zaterdag wil leuk meedraaien in de eerste klasse.

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Een topseizoen, dat had de zaterdagafdeling van Roda'46. In de eerste klasse behaalde de ploeg de eerste periodetitel en kon ze meedoen in de nacompetitie om promotie. Dat werd niet gerealiseerd, maar iedereen kon terugkijken op een mooi jaar. Onder de nieuwe trainer Dick Kooijman hoopt de vereniging opnieuw hoge ogen te gooien. ,,Een plek bij de top vier... ja, daar gok ik wel op."

De lat wordt door Kooijman direct hoog gelegd, dat beseft de inwoner van Amersfoort ook. ,,Maar het is een uitdaging om het beter te doen dan afgelopen seizoen en die gaan we met z'n allen graag aan."

In de oefen- en bekercampagne zag Kooijman bij zijn mannen al leuke dingen. Vroeg drukzetten, aanvallend voetbal spelen en proberen te domineren; dat is wat Roda'46 aankomend seizoen moet kenmerken. ,,We hebben geen groot budget en moeten creatief zijn. De competitiestart van het nieuwe seizoen is tegen Huizen en daar loopt een spits die volgens mij onze hele begroting in zijn eentje verdient. Wij gaan de klus klaren met eigen jongens, die gedreven zijn en die graag willen voetballen. Dat gaat onze kracht worden. Ik wil het maximale uit deze talentvolle groep halen, al kan ik nu nog niet zeggen wat dat precies is. Dat moet het seizoen gaat uitwijzen."

Toch heeft de trainer vertrouwen genoeg om te zeggen dat Roda'46 geen grijze muis in de eerste klasse wordt. ,,Bij de bovenste vier, vijf ploegen eindigen en zicht houden op een periodetitel. Maar goed, dat zeg ik nu. Misschien liggen de kaarten over enkele weken wel heel anders."

RODA-ZONDAG De zondagafdeling van Roda'46 wil een streep onder afgelopen seizoen zetten. Afgelopen jaar werd degradatie net voorkomen en onder nieuwe trainer Jeroen Jooren wil de selectie weer omhoog kijken. De oefenmeester kwam over van het tweede team van Hooglanderveen en hij beseft dat er nog veel moet gebeuren. Toch ligt er volgens de opvolger van Igor van Gelderen een goede basis. ,,De jongens zijn gretig, dat is mij in deze korte tijd al wel duidelijk geworden."

De inwoner van Amersfoort begon al vroeg in het seizoen aan de voorbereiding op het voetbaljaar dat aankomend weekend officieel begint. Zondag moet Roda'46 naar Nederhorst, waar de plaatselijke voetbalclub verslagen moet worden. ,,We hebben gewerkt met een gebroken voorbereiding", aldus Jooren. ,,Dit omdat de zomervakantie erg laat begon en wij wel aan het teamgevoel wilden werken. Daardoor hebben we getraind, vakantie gehouden en vervolgens weer getraind."

Inmiddels zijn diverse puntjes op de spreekwoordelijke i gezet en lijkt Roda'46 klaar voor het nieuwe seizoen. Er kwamen enkele aanwinsten en het grootste gedeelte van de selectie bleef intact. De oud-trainer van Cobu Boys, HVC en Achterveld is dan ook benieuwd waard waar zijn ploeg staat: ,,Veel jongens zijn blij dat het nieuwe seizoen gaat beginnen. Ze moeten de shit van vorig jaar van zich afgooien en gaan voor de nieuwe kansen. Door de nieuwe spelers en wat A-junioren zijn er frisse gezichten en dat is goed voor het groepsproces."

Over doelstellingen wil Jooren nog niet praten, maar één ding is duidelijk: ,,We willen in deze competitie zorgen dat we zo snel mogelijk niet meer omlaag moeten kijken. Alles wat we meer pakken, is mooi meegenomen. Zo realistisch moeten we simpelweg zijn."

ACHTERVELD Bij Achterveld is er een andere doelstelling. Deze club wil zo snel mogelijk een klasse hoger gaan spelen. Ook bij Achterveld staat een nieuwe trainer voor de selectie. Jacco Meurs verruilt het tweede van Bennekom voor de vierdeklasser. ,,Om de uitdaging en om mijzelf verder te ontwikkelen", steklt de 36-jarige opvolger van Ferry Marks duidelijk. ,,De spelers en club zijn ambitieus en dat ben ik ook. Qua ambitie is het een perfecte match. Onze doelstelling is helder; via de titel of via de nacompetitie in de derde klasse komen."

Dit is vorig seizoen niet gelukt en door de derde plaats greep Achterveld overal naast. Dat moet aankomend seizoen anders en dat wil men proberen met een vrijwel ongewijzigde selectie. Voorin beschikt Meurs over veel kwaliteit, maar hij vindt vooral het groepsproces belangrijk. ,,Ik ben een trainer die graag wil voetballen met zijn spelers. In het DNA van Achterveld zit natuurlijk wel dat de spelers de mouwen opstropen en strijden, maar daaraan gaan we nog meer voetbal toevoegen. Veel lopende spelers en met opbouw van achteruit. Zeg nou zelf; een 6-4 overwinning is toch veel leuker dan een saaie 1-0."

Spektakel op de Klettersteeg, oefenmeester Meurs tekent ervoor. ,,Deze klasse kent een paar moeilijke tegenstanders. We moeten vooral mentaal erg sterk zijn, want niet elke ploeg wil voetballen. Dan moet er een hoop strijd geleverd worden en daar moeten we klaar voor zijn."