• MARIJAN MURAT

Vijf goals voor Van der Heijden in laatste groepsduel Oranje

LEUSDEN (ANP) Hansbalster Laura van der Heijden uit Leusden heeft zondag vijf keer gescoord voor Nederland in het duel met Rusland bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Nederlandse ploeg verloor met 34-38 en kan zich op gaan maken voor een confrontatie in de kwartfinale met gastland Brazilië.

Het team van bondscoach Henk Groener uit Leersum verloor zondag de laatste groepswedstrijd met 34-38 van het nog ongeslagen Rusland en eindigde zo met vier punten als vierde in groep B. Bij rust was de stand 16-17. Oranje had zich vrijdag tegen Zweden al verzekerd van een plaats bij de laatste acht.

Nederland, dat als verliezend WK-finalist met veel optimisme aan het Olympische handbaltoernooi begon, lijkt de grote vorm kwijt te zijn. In de groepsfase werd alleen gewonnen van het puntloze Argentinië. De duels met Zuid-Korea en Zweden eindigden onbeslist, terwijl Frankrijk en Rusland te sterk bleken.

Tegen Rusland was Estavana Polman met twaalf treffers topscorer aan de kant van Oranje. Michelle Goos trof zes keer doel en Laura van der Heijden vijf maal.

De kwartfinale tegen Brazilië is dinsdag. De Zuid-Amerikaanse vrouwen wonnen in groep A vier van de vijf wedstrijden, onder meer van wereldkampioen Noorwegen. Noorwegen kan later op zondag bij winst op Roemenië in punten op gelijke hoogte komen met Brazilië, maar vanwege het onderlinge resultaat (31-28 voor Brazilië) is Brazilië al zeker van groepswinst.

Bij het WK in december, waar Nederland in de finale van Noorwegen verloor, werd Brazilië al in de achtste finales uitgeschakeld door Polen.