• Nienke Vinke verliest nipt de eindsprint van Owen Prenelle.

    Arnoud J Spaaij

'Valpartijen beïnvloeden Tour de Junior'

ACHTERVELD De renners in de Tour de Junior zijn dinsdag echt de strijd met elkaar aangegaan. Twee valpartijen in het criterium 's avonds waren van flinke invloed op het verloop van de strijd, maar er waren geen ernstige verwondingen.

Arnoud J Spaaij 

Vooral schaafwonden waren het gevolg. En voor gele truidrager Jelle Boonstra (Ouderkerk aan de Amstel) die bij Categorie 7 een paar honderd meter voor de finish in z'n eentje onderuit ging was er een enorme teleurstelling die hij maar moeilijk kon verwerken. Gelukkig kreeg hij dezelfde tijd als het peloton en kan hij de strijd voortzetten.


BERGTIJDRIT Het begon al dinsdagmorgen in de bergtijdrit op de Leusder Heide waar over twee kilometer eigenlijk alle klassementsrijders en rijdsters hun favorietenrollen bevestigden. Maar nog nergens zijn de verschillen zo groot dat de uitslag van de top van de verschillende klassementen nu al beklonken is. De drie pelotons reden het kleine rondje door Achterveld dinsdagavond dan ook serieus.

Categorie 5/6 hield het op een eindsprint. Ondanks een verwoede poging van Koen Engberink (Bilthoven) die lange tijd vooruit was. Die eindsprint werd met slechts driehonderdsten verloren door gele trui Nienke Vinke (Amersfoort) van Owen Prenelle (Londen) die daarmee wel het geel overnam.

In Categorie 7 en Nieuwelingen Meisjes ging gele truidrager Boonstra onderuit. Veel wilde hij er niet over kwijt. Hij moest zich duidelijk nog over de teleurstelling heenzetten. Van de consternatie wist Denice Keesman (Velserbroek) te profiteren. Ze sprintte onverwacht naar de dagoverwinning. Duidelijk zichtbaar in haar nopjes liet ze vrolijk weten: ,,Ik moest nog wel een gaatje dichtrijden maar dat was niet heel erg moeilijk."
Dat overkwam ook Spiek Oord (Loenen aan de Vecht), met zijn 13e plek in het klassement had hij niet ingeschat op het ereschavot te komen. ,,Door de valpartij was er veel ruimte waardoor ik ver voorin kon komen en kon ik mooi derde worden." En dat terwijl hij niet in topvorm was. ,,Ik had de hele wedstrijd al last van m'n benen en lag er in het begin al af. Maar in de laatste twee ronden kon ik weer aansluiten", zei hij na afloop.


RUMOERIG De Nieuwelingen hadden maandag al de toon gezet en gedurende de hele wedstrijd was het rumoerig. Er werd flink gestreden bij de tussensprints en hoe meer de finish in zicht kwam hoe meer er naar elkaar gekeken werd. Daarvan profiteerde Radam Adriaans uit Stein (Limburg). Hij kon zich loswerken met een voorsprong tot bijna honderd meter die weer door het peloton in de laatste halve kilometer flink werd ingelopen. Maar dat werd geen bedreiging voor Adriaans. Toch maakte een flinke valpartij met meerdere renners in de eindsprint dat de wedstrijd plotseling een andere wending kreeg. Het ging aan Adriaans voorbij, die keek naar de finishlijn waar hij in zijn eentje overheen sprintte. James Potter (Amersfoort) in zijn gele trui werd derde en met een mooie tweede plek wist Salvador Alvarado (Rotterdam) te profiteren van de ongelukkige finale van het peloton.