• Trim- en Toer Club Leusden (TTL) kijkt uit naar de komst van de Vuelta, zegt voorzitter Henk van Rooijen (rechts).

    Rinus van Denderen

TTL kijkt uit naar komst Vuelta

LEUSDEN Het heugelijke nieuws kwam afgelopen week de wereld in; de Vuelta zet in 2020 ook koers door Leusden. Het internationale evenement trekt niet alleen miljoenen kijkers op de televisie, ook de steden waardoor het rijdt profiteert mee. Zo ook Leusden en dus automatisch ook Trim en Toer Club Leusden.

Jeroen van der Veer

De Vuelta is samen met de Tour de France en de Giro d'Italia één van de grootste wedstrijden wereldwijd en in 2020 zullen de wielrenners ook door de Leusdense straten rijden. Bij Trim- en Toer Club Leusden zijn ze daar zeer over te spreken en kijken ze nu al uit naar het evenement: ,,Dit is een mooie opsteker voor de vereniging."

Wanneer de renners door de gemeente denderen is echter nog niet bekend. Dit hangt af van de wielerkalender van volgend jaar en ook met de Olympische Spelen in Tokio (2020) wordt rekening gehouden. Het is op dit moment nog onduidelijk wanneer dit bekend wordt.

SCHITTEREND Wat wel bekend is, is dat de etappe in Den Bosch begint en na 183 kilometer uitkomt op het Utrechtse Science Park. De renners komen bij Rhenen voor het eerst in de provincie en via de Utrechtse Heuvelrug wordt er in snelle vaart gereden naar Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg.

Vervolgens gaan de wielrenners na de Amerongse Berg de gemeente Leusden in, om daarna zichzelf te laten zien in Amersfoort. ,,Ik heb geen flauw idee hoe de route in Leusden eruit gaat zien", zegt TTL-voorzitter Henk van Rooijen. ,,We hebben alleen het nieuws gehoord dat de Vuelta langskomt en dat vinden wij uiteraard schitterend."

DE ROUTE RIJDEN De internationale wereldtop zal aanwezig zijn op die dag en dat is iets wat wordt toegejuicht. Ondanks dat TTL een tourvereniging is in plaats van een race, kijken zij uit naar de dag die in 2020 komen gaat. ,,Wij gaan dan zeker iets organiseren", aldus de 68-jarige Van Rooijen. ,,Het is toch een dag die je niet zomaar voorbij kan laten gaan. Zo vaak gebeurt dit niet."

Wat het precies gaat doen, weet het nog niet. Dat is afhankelijk van de datum, zegt de voorzitter. ,,Maar we kunnen met onze vereniging bijvoorbeeld een keer de route rijden of op de dag zelf een terras maken waar we met z'n allen gaan kijken. Dit zijn zomaar ideetjes die nu door mijn hoofd gaan hoor, pin mij er niet op vast."

KOPGROEPEN Als de inwoner van Amersfoort gevraagd wordt welke route hij de organisatie door Leusden adviseert, blijft het lang stil. ,,Ik heb werkelijk waar geen flauw idee. De route moet natuurlijk wel breed genoeg zijn en daarnaast moet er ook plek zijn voor het publiek. Nee, ik ga hier dan ook niets over zeggen. Dat laat ik aan professionals over."

Ondanks dat de wielrenners is razendsnel voorbij rijden, verwacht Van Rooijen spektakel. ,,Het zou mooi zijn als er twee kopgroepen zijn ontstaan als ze Leusden voorbij komen en daarachter het peloton. Maar ook voor de komst van de renners zal er heus wel het een en ander te doen zijn op het parcours."

STABIEL Wat dat ook mag zijn, een ding is zeker. Het komt TTL niet verkeerd uit dat de Vuelta naar Leusden komt. Het geeft de fietssport weer een boost en daar wil het van profiteren. ,,Ons ledenaantal is al jaren mooi stabiel. Hij zit over het algemeen rond de 200 en daar zijn we blij mee. Echter zijn meer leden altijd welkom en daar kan de Vuelta aan bijdrage. Je hoort mensen er nu al over spreken en dat wordt zo dadelijk alleen maar meer."

CLUBCULTUUR Als mensen zin hebben om te fietsen, kunnen zij vrij eenvoudig zelf de tweewieler pakken. Toch denkt de voorzitter van TTL dat zijn vereniging iets extra's kan bieden. Zo heeft het vier groepen waarin nieuwe leden kunnen instromen. De eerste is de A-klasse, waarbij de leden echt racen. Bij de tweede groep is het sportief doortrappen en bij de derde is het lekker toeren. De laatste is bedoelt voor recreanten die fijn met z'n allen willen fietsen. ,,Zoals je ziet is er voor iedereen iets. Wij hebben de meeste leden in de tweede categorie zitten. Er wordt dan ongeveer 28 kilometer per uur gefietst."

In welke groep een lid ook zit, hij of zij kan er vanuit gaan dat er halverwege een tocht wordt gestopt. ,,We fietsen iedere keer ergens anders heen. Naar de Veluwe bijvoorbeeld. Wij zijn buitenmensen en willen tijdens het rijden ook de mooie natuur zien. Veel verenigingen drinken na afloop wat, maar bij TTL is dat anders. Tussen het fietsen door stoppen we ergens en doen we een bakkie koffie. Dat hoort bij de clubcultuur en dat willen we nooit veranderen."

De net herbenoemde voorzitter kan eigenlijk niets meer dan tevreden zijn over zijn vereniging en ziet de toekomst rooskleurig in En de Vuelta? Ja, die zien ze écht zitten. ,,Bij activiteiten rondom de Vuelta willen we ook onze buurtgemeentes betrekken. Binnenkort zullen we daarover spreken. Zo'n evenement komt niet vaak, dus we moeten profiteren."