• Boudewijn Swier: ,,Je voetbalt om te winnen en om mooie wedstrijden te spelen. Dat kan in de derde klasse.''

    Foto Rinus van Denderen

Swier wil met Roda'46-zondag in de derde klasse blijven

LEUSDEN Het zijn de weken van de waarheid voor de zondagtak van Roda'46. De ploeg staat op een veilige plek, maar de concurrentie hijgt de voetballers uit Leusden in de nek. Met nog drie finales te gaan, is nog alles mogelijk in de derde klasse. ,,Natuurlijk zit er druk op de wedstrijden, maar ik heb het gevoel dat we daar goed mee omgaan."

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Niemand hoeft Boudewijn Swier te vertellen dat dit belangrijke weken zijn. De aanvoerder van de Roda'46-zondag 1 is al jaren de captain van de ploeg en is daarnaast kind van de club. Jaarlijks gebeurt er in dit team wel iets opmerkelijks en ook over dit seizoen valt onderhand een boek te schrijven. Toch lijkt het laatste hoofdstuk rooskleurig te worden, want de voetballers hebben alles in eigen hand. Met nog drie wedstrijden te gaan staat Roda op een veilige plaats. ,,Maar", zegt Swier direct. ,,We moeten zeker nog wat punten pakken. Vier punten uit de laatste drie duels? Daar teken ik direct voor."

De laatste paar weken zit Roda'46 weer in de lift, maar dat was aan het begin wel anders. De ploeg zag aan het begin van dit voetbaljaar vijf belangrijke spelers stoppen en daarnaast waren Mauro Miguel Paulo, Danny van Barneveld, Rick Schoonderbeek en Swier zelf geblesseerd. ,,De valse start kwam niet als een verrassing", blikt de 27-jarige aanvoerder terug.

ENORME DREUN Met een erg jonge selectie werd begonnen aan het nieuwe seizoen en door de afwezigen, stond er weinig ervaring op het veld. Het was dan ook roeien met de riemen die ze hadden, zag ook Swier. ,,Het heeft tijd gekost om op elkaar ingespeeld te raken. Daarnaast waren ook niet de minste vertrokken, waardoor we eigenlijk opnieuw moesten beginnen."
Toen Swier weer binnen de lijnen mocht staan, kreeg Roda'46 direct een enorm pak slaag van Seastrum. De ploeg uit Zeist won met 11-0 en de Leusdenaren dropen af. ,,Dat hakte er zeker in", aldus Swier. ,,Super pijnlijk. Daarna zijn we bij elkaar gaan zitten en hebben we met elkaar gesproken. Wat willen we en hoe bereiken we dat? Dat gesprek heeft verhelderend gewerkt."

TRAINERSWISSEL In de derde klasse ging het vervolgens steeds beter en elke wedstrijd opnieuw kreeg Roda'46 een beetje zelfvertrouwen erbij. Toch werd besloten om de samenwerking met hoofdtrainer Igor van Gelderen vroegtijdig te beëindigen. ,,Een moeilijk moment", noemt Swier die beslissing. ,,Een trainer die midden in het seizoen weggaat, is altijd vervelend. We hebben toch anderhalf jaar supergoed samengewerkt. Voor iedereen was het rot, maar je zoekt naar mogelijkheden. Er moest iets gebeuren."
Het interim-duo Evert Westeneng en Gert Geerestein nam het roer over en direct werd het uitduel bij Sporting'70 gewonnen. ,,Of dat te maken heeft met het schokeffect", herhaalt de aanvoerde de vraag. ,,Dat denk ik niet. Al merkte je tijdens trainingen wel dat het net iets feller was en er meer energie in de ploeg kwam. Het was misschien net die tien procent meer die wij moesten brengen om te winnen."

NOG GEEN AFSTAND Door de overwinning kwam de ploeg voor het eerst boven de gevarenstreep en daar staat Roda nu nog steeds. Met één punt meer dan Wasmeer en drie punten meer dan Nederhorst. Dit hadden er meer kunnen zijn, als de laatste wedstrijd tegen Nederhorst was gewonnen. ,,Dat was voor ons een zeer belangrijke wedstrijd, waarin we ook snel op voorsprong kwamen. Knullig krijg je dan de 1-1 om je oren en toen gingen we op twee gedachten hinken; doordrukken voor de winst of een punt koesteren. Het is het laatste geworden en daardoor heb je beide ploegen nog altijd onder je, maar is er geen afstand genomen."

OUDGEDIENDE Toch is er geen man overboord. Roda'46 zondag 1 heeft nog altijd alles in eigen hand, al is het programma lastig. Zondag wacht VVZA, een echte derby. ,,Dat zijn de mooiste potjes en ik zie ons zeker kans maken. Thuis verloren wij zeer ongelukkig in de slotfase." Of Roda'46 opnieuw oudgediende Arne van Geldermalsen van stal haalt, durft Swier niet te vertellen. ,,Dat bekijken we van week tot week. Hij is met zijn ervaring, (kop)kracht en balvastheid wel van een meerwaarde. Maar goed, hij heeft natuurlijk lang niet getraind, al zag je toen hij met ons meedeed wel dat hij waardevol is en direct scoorde."

KOMENDE WEDSTRIJDEN Na VVZA wacht UVV en APWC. Drie finales, waarin Swier met zijn club zeker resultaat wil halen. ,,Natuurlijk zit er druk op de wedstrijden, maar ik heb het gevoel dat we daar goed mee omgaan. We zijn er klaar voor en moeten nog wel wat puntjes zien te bemachtigen. Ik verwacht namelijk dat de concurrentie dit ook gaat doen. Ik wil zeker niet degraderen, ongeacht hoe de toekomst van het zondagvoetbal eruit komt te zien. Je voetbalt om te winnen en om mooie wedstrijden te spelen. Dat kan in de derde klasse, waarbij derby's zijn. Het is aan ons de taak om te zorgen dat we in deze klasse blijven en zullen dat de komende wedstrijden moeten laten zien."