• Eenmaal op gang haalt het peloton hoge snelheden.

    Arnoud J Spaaij

Schaatspeloton maakt zich op voor Achterveld

ACHTERVELD De lange afstandrijders die permanent in vorm zijn voor een Elfstedentocht kwamen deze winter een klein beetje aan hun trekken op natuurijs. In de zomer testen ze elkaar op de weg. Het schaatspeloton komt daarvoor op 2 juni naar Achterveld voor de Inline-skate Marathon en de Extreme Cup.

Arnoud J Spaaij

Bart Hoolwerf komt uit in de Heren Topdivisie. De 20-jarige topsporter is een schaatser uit een roemrijk geslacht. Zijn broer Evert en neef Willem rijden nu mee, maar bijvoorbeeld Willem sr. en Albert Hoolwerf wisten op de Weissensee te winnen.

EIGEN KUNNEN Bart Hoolwerf is er niet zo van onder de indruk als hij de wedstrijd voorbeschouwt. Hij gaat duidelijk van zijn eigen kunnen uit. Daar heeft hij ook alle reden voor, want hij won de afgelopen winter en dit voorjaar de nationale titel bij de senioren. Geen garantie voor een overwinning in Achterveld overigens, al weet Hoolwerf dat ploegmaat, en sinds afgelopen weekeinde Nederlands Kampioen inline-skaten marathon 2018, Crispijn Ariëns ook komt. Maar of de rest van de Okay Fashion & Jeans-team ploeg nog aanschuift is niet zeker.

IN DIENST Hoolwerf rijdt nog niet zo lang in de Okay-ploeg. ,,Afgelopen winter heb ik ook veel in dienst van de ploeg gereden. Concurrenten terughalen als een ploegmaat ontsnapt was, of voorin het tempo houden." Het verklaart de wisselende uitslagen in de indrukwekkende scorelijst van Hoolwerf over het hele seizoen. ,,Als je voor de ploeg aan het werk bent geweest, ben je gewoon moe als je weer in het peloton terugvalt", legt Hoolwerf uit.

VOOR HET EERST In juni wil Hoolwerf het toch wel proberen. ,,Ik rij voor het eerst in Achterveld, maar ken het dorp wel. Ik ben ook wel eens wezen kijken bij de Tour de Junior als m'n nichtje Cathalijne daar fietste. In het parcours voor het skaten zit ook een lang recht stuk. Ik denk dat ik daarom ook meedoe in de Extreme Cup. Een rondje is een kilometer en op het lange stuk kan ik best vaart maken. De sprinters zijn dan in het nadeel." De wedstrijden zijn dus aantrekkelijk voor zowel de liefhebbers van vlammend en explosief schaatsen als voor deelnemers en publiek dat graag naar de lange afstand kijkt.

De Extreme Cup is één rondje over het parcours en vraagt dus van de sporters explosieve kracht en resoluut rijden. De andere discipline, de marathon, is meer tactisch en zorgt dikwijls dat de spanning in de wedstrijd flink wordt opgebouwd.

PROGRAMMA Organisator Martin Mijnten heeft naast een gevarieerd wedstrijdprogramma ook al interessante sporters weten in te schrijven. De dames zullen onder andere de strijd moeten aangaan met Bianca Roosenboom. Roosenboom werd afgelopen weekeinde in Waarland in Noord-Holland Nederlands Kampioen inline-skaten. Bovendien kent Roosenboom het parcours, want ze werd in Achterveld in 2015 ook al Nederlands Kampioen. Bij de heren is met Ariëns de toon ook gezet. De wedstrijden worden gereden op zaterdagavond 2 juni vanaf 18:00 uur. Met twee marathons (dames en heren) en vier Extreme Cup-wedstrijden een vol programma. Details over het programma op Facebook.