• Sander Nijland (hier op de foto met vader Tim) is tevreden met Het Buiningpark als locatie voor de Hartloop.

    Prive
  • Mede-organisator Sander Nijland is tevreden met Het Buiningpark als locatie voor de Hartloop.

    Prive

Sander Nijand en LHV in actie voor Hartekind

LEUSDEN Studenten van de opleiding Sportmarketing aan de Saxion Hogeschool in Deventer - waaronder Leusdenaar Sander Nijland - organiseren een hardloopevenement dat vrijdag 19 april (Goede Vrijdag) in Leusden wordt gehouden. Eén en ander in samenwerking met handbalvereniging LHV.

Daan Bleuel

,,We hebben voor Leusden gekozen omdat mij opviel dat er hier weinig loopevenementen waren'', licht Nijland de keuze van de studenten voor Leusden toe. ,,Bovendien is de Hamersveldloop in 2018 van de agenda verdwenen. Daar deden echter wel steeds zo'n tweehonderd Leusdense deelnemers aan mee. Er is dus wel belangstelling voor dit soort evenementen in Leusden.''

Het gaat om de zogeheten 'Hartloop', waarbij de volledige opbrengst wordt gedoneerd aan de Stichting Hartekind. Deelnemers kunnen inschrijven voor een afstand van 5 of 10 kilometer. Er is tijdregistratie aanwezig. Plaats van handeling is het Burgemeester Buiningsportpark aan de Bavoortseweg. De kantine van LHV geldt als pleisterplaats voor de deelnemers. Daar zijn ook faciliteiten beschikbaar als kleedkamers, douches en toiletten.

HARTAFWIJKING Het inschrijfgeld bedraagt 10 euro. Dat bedrag komt volledig ten goede aan de stichting Hartekind. Die stichting zet zich in voor kinderen met een aangeboren hartafwijking. Ieder jaar worden er 1500 kinderen geboren met een hartafwijking. Dat is ook de meest voorkomende aangeboren afwijking die er is. De studenten stellen zich tot doel minimaal 1200 euro voor het goede doel binnen te halen.

Zo'n 50 jaar geleden overleden bijna alle kinderen die met een hartafwijking ter wereld kwamen. Dat is nu teruggelopen tot zo'n 10%. Desondanks is er nog veel onderzoek nodig om complicaties na operaties, hartritmestoornissen, hartfalen en hersenschade te kunnen behandelen of voorkomen. ,,Wij vinden stichting Hartekind het beste doel voor onze loop'', laat de organisatie via de site weten. ,,Elk kind het recht heeft om te kunnen leven, op te groeien en te kunnen sporten.''

GOED DOEL Het evenement wordt georganiseerd door acht studenten van de HBO-opleiding 'Sportmarketing' aan de Saxion Hogeschool in Deventer. De studenten zitten in het tweede leerjaar van de opleiding en moeten in het kader daarvan een sportevenement voor het goede doel organiseren. Dat doen de studenten in samenwerking met handbalvereniging LHV. De uit Leusden afkomstige student Sander Nijland - één van de organisatoren - handbalde tot voor kort bij LHV.

In de omgeving van het Burgemeester Buiningsportpark is een route van 5 kilometer uitgezet. Lopers die inschrijven voor de 10 kilometer lopen de lus twee keer. Op het sportcomplex is voldoende parkeerruimte aanwezig. In de nabijheid van het sportpark is een bushalte aanwezig.

INSCHRIJVEN Belangstellenden kunnen zich inschrijven via de site www.hartloop.nl. Op de site is ook meer informatie over het evenement te vinden. Runnersworld Amersfoort is de hoofdsponsor van het nieuwe evenement op de Leusdense sportkalender.