Rolstoelbasketballers verliezen van wereldkampioen

LEUSDEN De Nederlandse rolstoelbasketballers hebben hun eerste duel op de Paralympische Spelen verloren. Wereldkampioen Australië was met 70-50 te sterk. De Leusdenaar Robin Poggenwisch maakt deel uit van de Nederlandse selectie.

Oranje startte moeizaam tegen de 'Aussies'. ,,We kwamen in het eerste kwart tien punten achter en daar liepen we eigenlijk de hele wedstrijd achteraan", analyseerde aanvoerder Mustafa Korkmaz. ,,Dat het dan uiteindelijk twintig punten wordt, komt omdat we in de slotminuten de concentratie verliezen en het kopje een beetje te laten hangen."

Nederland kende niettemin enkele sterke fases waarin het Australië het lastig wist te maken. ,,We hebben ook geen slechte pot gespeeld over de hele wedstrijd genomen", vindt Korkmaz. ,,Maar in die fases gingen dan net de turnovers niet goed of waren het de drie seconden in de bucket wat dan net niet goed gaat en waardoor we bal aan de tegenstander moeten laten."

De zilveren medaillewinnaar van Londen greep die momenten aan om het initiatief terug te pakken. ,,Dat is balen, dan kom je eigenlijk in die flow en dan lukt het net weer niet", zei de spelverdeler, die echter ook snel weer positief vooruit keek naar de wedstrijd van vrijdag. ,,Aan het eind zeiden we tegen elkaar dat we deze wedstrijd goed moesten afsluiten, het is een toernooi en morgen spelen we een nieuwe wedstrijd."

Vrijdag wacht Canada, de regerend paralympisch kampioen. ,,Maar ze bouwen aan een nieuw team en dat is minder sterk dan toen. We kunnen ze hebben en daar gaat nu de focus op", besloot de Oldenzaler strijdbaar.