• Archief BDU Media

Roda'46 twijfelt over toekomst Zondag 1

LEUSDEN Als het aan het bestuur en het Technisch Team van Roda'46 ligt, dan gaat de club na dit seizoen niet meer verder met prestatievoetbal op zondag. De voetbalvereniging heeft voor vrijdag 27 januari een bijzondere ledenvergadering uitgeschreven. De leden kunnen die avond beslissen over de toekomst van de club. Het bestuur geeft op de eigen site aan dat het een heel gevoelige en emotionele beslissing is om te nemen.

Peter Pos

De beleidsbepalers zien echter geen toekomst meer in prestatievoetbal van Zondag 1, zoals dat is omschreven in het eigen beleidsplan. Benadrukt wordt dat er geen sprake is van een eenzijdige beslissing, maar dat de club aan leden wil overlaten welke koers er gevolgd dient te worden. Om die reden wordt tijdens de komende ALV tekst en uitleg gegeven. Het is de bedoeling dat in de komende anderhalve week iedereen die dat wens persoonlijke uitleg kan krijgen over het tot stand komen van deze beslissing. Op pagina 3 van deze krant geeft voorzitter Onno Schneiders tekst en uitleg.

Het liefst wil Onno Scheiders zijn verhaal pas doen ná de bijzondere Algemene Leden Vergadering die uitgeschreven is voor vrijdag 27 januari. De voorzitter van Roda'46 beseft dat hij al een tijdje op eieren loopt. ,,Het is echt een duivels dilemma. Wij, het bestuur en het Technisch Team, hebben de noodklok geluid. Wij denken dat het de beste beslissing voor Roda is om te stoppen met prestatievoetbal op zondag. Volgens het prestatieplan van een aantal jaren geleden is de Zondag 1 het opleidingsteam voor de Zaterdag 1. In onze ogen is dat gewoon onuitvoerbaar.'' Het is een landelijke tendens dat er steeds minder voetballers op zondag willen voetballen. In deze regio switcht Baarn komend seizoen van zondag naar zaterdag, eerder deed SEC uit Soest dat ook al. In Hilversum en omstreken zijn nog veel meer clubs die geen toekomst meer zagen in prestatievoetbal op zondag. Bij Roda is men ook tot die conclusie gekomen. Zeker ook omdat je ongeveer 55 selectiespelers nodig hebt om twee goed gevulde selecties - op zaterdag én zondag - op de been te krijgen.

Hoe groot Roda ook is, dat aantal gaat de club niet halen. De meeste A-junioren kiezen er voor om volgend seizoen op zaterdag te gaan voetballen. De vraag is hoe de zondagselectie op peil gehouden kan worden als er geen aanvoer is. Schneiders wil niet reageren op aantallen. Wel zegt de voorzitter: ,,Wij kunnen het prestatieplan zoals het ligt niet meer uitvoeren. Er zijn diverse analyses hierover gemaakt en hoe je het ook wendt of keert, je komt telkens weer in een spagaat terecht. Dat willen wij onze leden duidelijk maken. Ons advies is om alleen nog op zaterdag een prestatieteam te hebben. Dat is onze ogen het beste voor de hele vereniging.'' Het bestuur wil deze beslissing niet eigenhandig doorvoeren benadrukt Schneiders. ,,We zijn een vereniging en geen bedrijf. Wij zitten als bestuur niet in de positie om beslissingen te nemen waar de leden niet achter staan. Daarom proberen we iedereen nu zo goed mogelijk te informeren, zodat er tijdens de ALV een weloverwogen keuze gemaakt kan worden. Wij zien die avond wel of ons plan gesteund wordt of niet. Niet wij, maar de leden bepalen wat er gaat gebeuren en wij zullen dat vervolgens uitvoeren. Onze voorkeur is echter duidelijk en dat is stoppen met prestatievoetbal op zondag.''