• Guido den Daas is het middelpunt van de feestvreugde. Achter hem aanvoerder Alwin Vanderlyde. Links van hem lopen Gregory Thomas, Brian Bawuah en Thomas Heideman.

    Foto Van Denderen

Roda'46 redt het: nacompetitie bereikt

***UPDATE***

LEUSDEN Het is Roda'46 gelukt om zich te plaatsen voor de nacompetitie voor promotie naar de hoofdklasse. In een zinderend spannend duel werd De Merino's met 3-2 verslagen. Dat was precies voldoende voor winst in de derde periode. De Leusdenaren treden volgende week dinsdag aan tegen de verliezer van het duel tussen XerxesDZB en ASV Dronten. De zaterdag erna volgt het derde duel in dit drieluik.

 

Wint Xerxes, dan begint Roda de nacompetitie met een uitduel in Dronten en volgt op zaterdag de 28ste in Leusden de 'finale' tegen de Rotterdammers. Wint ASV Dronten het eerste duel, dan ontvangt Roda dinsdag (24 mei) Xerxes en is het derde duel in Flevoland. Dat het zover is gekomen voor Roda heeft het vooral aan twee spelers te danken. Doelman Thijs Janssen redde een aantal keer formidabel. Na de 3-2 keerde hij zelfs een strafschop, terwijl hij zijn meest indrukwekkende redding bewaarde voor de negende minuut van de blessuretijd.Een aanvaller van De Merino's haalde snoeihard uit en vrijwel iedereen op het Burgemeester Buiningpark dacht al dat het 3-3 werd. Met een geweldige reflex ranselde Janssen de bal nog uit de hoek. De doelman, die na dit seizoen stopt, was op dat moment al flink geblesseerd geraakt aan zijn kaak en moest noodgedwongen doorspelen omdat Roda op dat moment al drie keer gewisseld had. Kort na de heldendaad van Janssen klonk het eindsignaal.Met twee treffers had Guido den Daas ook een belangrijk aandeel in de overwinning. Ook dat was opmerkelijk. De jonge Leusdenaar speelt normaliter altijd in de verdediging, maar sinds twee weken staat hij op het middenveld. ,,In die twee duels heb ik drie doelpunten gemaakt'', glunderde de 21-jarige voetballer. Nadat Nico van den Brom Roda op voorsprong had gebracht zorgde Den Daas in de 27ste minuut voor de 2-0. ,,Mehmet (Kaya, red.) gaf een steekbal en die rondde ik af. Mijn tweede doelpunt was een kopbal, na een corner van Ibrahim (El Kalki, red.).Tussen de 2-0 en 3-1 gebeurde het nodige. Eerst kwam De Merino's terug tot 2-1 en even later kreeg een aanvaller van de bezoekers de rode kaart toen hij een elleboogstoot uitdeelde. ,,Dit was echt een wedstrijd met alles erop en eraan'', vond Roda-trainer Koen Janssen. ,,Toen het 3-1 werd en wij dus al even met een man meer op het veld stonden dacht ik wel dat de winst binnen was. Maar dat was niet zo. We kregen het nog heel moeilijk.''Op het veld merkte Den Daas, die vier seizoenen in de jeugd van Vitesse voetbalde, dat ook. ,,We konden op het middenveld de vrije man niet meer vinden. Misschien kwam dat doordat sommigen bij ons er te makkelijk over gingen denken, of had het te maken met de vermoeidheid die langzaam maar zeker toesloeg. Het lukte ons niet meer om door te stappen en vol druk naar voren te zetten. Gelukkig hielden we stand. Nu kunnen we lekker de nacompetitie in gaan. We moeten niets, alles wat we winnen is meegenomen.''Koen Janssen kijkt met vertrouwen naar de nacompetitie. ,,Wij hebben het voordeel dat we zaterdag onze tegenstanders kunnen bekijken. We hebben bovendien drie dagen extra om iedereen fit te krijgen, dat gaat zeker lukken. Bovendien is niemand geschorst. We gaan er volle bak voor om het seizoen mooi af te sluiten.''