• Jos Blok ontving de felicitaties voor zijn gele trui.

    Arnoud J Spaaij
  • Nienke Vinke verliest nipt de eindsprint van Owen Prenelle.

    Arnoud J Spaaij

'Prachtig slot van Tour de Junior'

ACHTERVELD De 61ste Tour de Junior is afgesloten met een prachtige sportieve finale. Met zes dagen en negen etappes is het jeugd wielertoernooi een mooie maar ook vermoeiende week voor de renners.

Arnoud J Spaaij

Bijna altijd is er aan het eind van de Tour de Junior wel een categorie waar de eindoverwinning nog open staat. Dat gold dit keer voor de categorie Nieuwelingen. De 15- en 16-jarige jongens lieten de hele week al mooie wedstrijden zien. James Potter, rijdend bij wielervereniging Eemland, nam dinsdag na de tijdrit het geel over van Jos Blok. Hij groef zich niet diep in want Jos Blok, Joris Keller en Thijs Brugging hijgden Potter in de nek. Potter hoopte zaterdag met verdedigend rijden voldoende te hebben aan twee seconden op Blok om op zaterdagavond het geel op halen. Hij had duidelijk niet gerekend op Salvador Alvarado (Rotterdam) die gedurende de week steeds sterker ging rijden.

AANVAL Alvarado ging zaterdagmiddag vrijwel gelijk in de aanval. Overigens niet alleen tot verrassing van Potter, maar ook tot schrik van Keller die op dat moment nog derde stond met slechts een halve seconde voor op Alvarado. Toen er een enorme zomerse bui over het criteriumparcours werd uitgestort, werd het voor het hele peloton glibberig en bleek dat Potter in de regen zijn hoofd teveel bij het sturen moest houden. Alvarado bleef aan de boom schudden en wist uiteindelijk een kopgroep met nog 10 renners mee te krijgen.

DANKBAAR Potter wist niet meer terug te komen en stapte af. In de eindsprint was Alvarado ook de sterkste en Keller moest met lede ogen aanzien dat Alvarado op de tweede plek in het eindklassement terecht kwam. Jos Blok was Alvarado erg dankbaar want die kwam door het geweld van Alvarado uiteindelijk in het geel terecht. Er was ook veel interessants in de andere pelotons. Mattie Dodd reed bij Categorie 7 de hele week al sterk. De Engelsman deed meerdere pogingen om Jelle Boonstra uit het geel te krijgen. Toen Boonstra woensdag in zijn eentje onderuit gleed leek het er even op dat Dodd zijn kans zou krijgen.

Maar Boonstra vermande zich en heerste donderdag zowel in de tijdrit als het criterium. Hoewel Dodd zaterdag maar 2 seconden tekort kwam was hij zeer tevreden. ,,Ik wist niet wat ik moest verwachten maar de wedstrijden waren erg mooi. Competitief ook vooral. Dat maakte het erg interessant", zo liet hij zaterdag weten.

NIEUWELINGEN De strijd bij de Nieuwelingen Meisjes was minder heftig. De verrassing kwam vooral uit de organiserende hoek. Gele trui winnares Kiki Janse en groene trui winnares Denise Keesman waren zo vol lof over de mooie wielerweek dat ze zich in de uitzending van DorpsTV Achterveld rechtstreeks tot het bestuur van de KNWU en het bestuur van Stichting Tour de Junior richtten. ,,Wij willen heel graag dat er wedstrijden voor Junioren Vrouwen komen, want dan kunnen we volgend jaar weer komen", zo deden ze een oproep die twee jaar geleden ook kwam uit het toenmalige peloton Nieuwelingen Meisjes.

In reactie liet tourcoördinator Hans Versteeg weten dat het bestuur de mogelijkheid graag bekijkt, maar dat de planning en organisatie complex is. In Categorie 5/6 was er een mooie plek voor een Engelse renner. Owen Prenelle eindigde tweede Algemeen. Prenelle sprong woensdag nog weg met gele truidraagster Nienke Vinke, maar wilde niet doorzetten. Dat kostte hem wellicht de eindoverwinning, maar met zijn tweede plek was hij ook tevreden. Uitslagen: www.tourdejunior.nl.