• Volgende week strijden honderden basisschoolleerlingen hardlopend tegen elkaar.

    archief Kidsrun

'Prachtig fanatisme bij de kinderen'

LEUSDEN Er staan volgende week woensdag 31 mei vanaf 18.00 uur 750 basisschoolleerlingen aan de start van de 1,3 kilometer lange hardloopwedstrijd in het centrum van Leusden. Om 20.00 uur start de Dorpsloop van 5 kilometer. Basisschool 't Palet ging de afgelopen twee jaren met de beker voor sportiefste school naar huis. Nemen zij deze beker dit jaar weer mee?

Mariska Stehouwer

Om 18.00 uur klinkt het startschot voor de jongens van groep 3, tien minuten later mogen de meisjes van groep 3 starten. Zo start er elke tien minuten een groep basisschoolleerlingen tot en met 19.30 uur met de meisjes van groep 7 en 8 als laatste groep. De sportiefste school krijgt de grote wisselbeker die in 2012 en 2013 gewonnen werd door De Brink en in 2015 en 2016 door 't Palet. Om deze prijs in de wacht te slepen wordt er van elke groep gekeken naar de ranking in de uitslaglijst van de drie snelste leerlingen. De school met de laagste optelsom van alle groepen wint de beker voor sportiefste school.

'T PALET Op de vraag of de kinderen op school met de KidsRun bezig zijn kan Jasper van Zandwijk, directeur van 't Palet positief antwoorden. ,,Waarschijnlijk omdat wij de laatste jaren als school een aantal prijzen in de wacht hebben kunnen slepen leeft de KidsRun zeker bij de kinderen. De kinderen krijgen twee keer 45 minuten gymles per week, gegeven door collega's die zich in de afgelopen jaren meer gespecialiseerd hebben in het vak bewegingsonderwijs. Tijdens deze gymlessen besteden we echter geen extra aandacht aan het hardlopen omdat een heleboel kinderen al wel aan een sport naast schooltijd doen en vaak ook op een hoger niveau. De leerkrachten gaan zelf niet meelopen met de Dorpsrun maar ze staan wel langs de lijn om de kinderen aan te moedigen tijdens de Kidsrun." De top drie sport van de basisschoolleerlingen zijn hockey, voetbal en tennis. Sporten waarbij men toch ook flink moet kunnen rennen.

LAAGDREMPELIG Lopen door het gemeentehuis zoals bij de afgelopen edities is door de afbraak van het gemeentehuis niet meer mogelijk. Medeorganisator Paul Verkleij geeft aan dat de start en finish nu op 't Erf naast brasserie Eat & Meet zal zijn. ,,Na de finish krijgt elk kind een ijsje en een mooie medaille als herinnering. Als organisatie willen wij graag een gezellige en vooral laagdrempelige loop organiseren waar de kinderen centraal staan. We geven ook bewust geen prijzen aan de snelste drie kinderen, maar maken er een spektakel van door de vele startseries en het zien van het prachtige fanatisme van ieder kind. De 5 kilometer Dorpsloop wordt eigenlijk in dezelfde sfeer gehouden worden alleen is de gemiddelde leeftijd wat hoger.

Iedereen kan hier aan meedoen, van minder getrainde lopers tot aan wedstrijdlopers. Door de bescheiden afstand van 5 kilometer ontstaan er geen grote verschillen." De organisatie van de Kidsrun maakt onderdeel uit van de stichting De Kr8 van Sport en is in handen van Mark van Hoorn, Gert Broekhuizen, Christl Foekema en Paul Verkleij. Doel van de stichting is om sport te stimuleren voor de jeugd in Leusden onder meer door de organisatie van de Kr8 van Acht en de Kidsrun.

Meer informatie is te vinden op www.kidsrunleusden.nl.

Wil jij laten zien wat jouw sportieve doel is en wat je ervoor doet, neem dan contact op met de redactie via leusder.krant@bdu.nl, dan schrijven wij wellicht jouw sportieve verhaal.