• Daan van Westen (l), met Ethan van Zwol en mede-bestuurslid Nico Taverne.

    Mariska Stehouwer

SportXperience is win-win-win

'Win-win situatie voor iedereen'

LEUSDEN Na het ontwikkelen en implementeren van het programma GymXperience bij gymnastiekvereniging Impala Leusden nam voormalig voorzitter Daan van Westen de volgende stap naar de ontwikkeling van SportXperience: een beweegprogramma voor basisschoolleerlingen in Leusden waar sportverenigingen en studenten MBO Sport en Bewegen elkaar vinden.

Mariska Stehouwer

,,Op basisscholen is over het algemeen beperkt tijd beschikbaar voor extra bewegen", begint Van Westen zijn verhaal. ,,Logisch, als gevolg van een hoge werkdruk en het ontbreken van voldoende vakleerkrachten. Op dit moment maken zeshonderd basisscholieren gebruik van het beweegprogramma en vanaf januari breiden we uit naar achthonderd leerlingen." Het programma is voor drie partijen interessant: Het bewegingsonderwijs bij de basisscholen wordt gestimuleerd, de sportverenigingen krijgen een podium waar ze hun sport kunnen laten zien en studenten van MBO Sport en Bewegen in Amersfoort vinden hier een goede stageplek. Ethan van Zwol was vorig jaar eindejaarsstudent en behoorde bij de eerste groep studenten die de GymXperience begeleidde. Inmiddels is de jonge Leusdenaar klaar met zijn opleiding en naast zijn eigen bedrijf Van Zwol Sport bouwt hij verder mee aan dit project. ,,En voor ons, als begeleiders van de studenten, is het weer mooi als we jonge afgestudeerde mensen op weg kunnen helpen in hun beroepskeuze en aan het project kunnen binden.

LEERLIJNEN VERWERKT ,,Ons uitgangspunt is om de beweegvaardigheden voor kinderen te verbeteren. We weten allemaal dat veel kinderen tegenwoordig minder buiten spelen, vaker achter een schermpje zitten en dat obesitas een groter probleem wordt. De beweegvaardigheid van kinderen gaat omhoog omdat je verschillende sporten kunt aanbieden. De sporten zijn zo gepland dat de leerlingen er profijt van hebben tijdens de schooltoernooien. Op dit moment staat basketbal centraal, omdat er in de kerstvakantie een basketbaltoernooi gehouden wordt. Binnen het basisonderwijs zijn leerlijnen bepaald op elk gebied, zo ook het beweegonderwijs. Deze leerlijnen zoals klimmen, klauteren, balanceren, doelspelen, springen, hardlopen zijn verwerkt in het programma SportXperience."

EIGEN SPEERPUNT De combinatie sport en basisscholieren zien we ook bij de buurtsportcoaches. Maar er is een accentverschil geeft Van Westen aan. ,,Het programma Leusden Fit, ontwikkeld door de buurtsportcoaches, is ter bevordering voor een gezonde leefstijl voor elke Leusdenaar. Voor basisscholieren worden met name losse activiteiten aangeboden zoals apenkooien voor ouder en kind in de vakanties of een schoolplein activiteit. Gezellige activiteiten waar bewegen voorop staat, maar geen (wekelijks) structureel aanbod. Ons programma biedt wekelijks gevarieerde beweegmomenten aan. Wat dat betreft hebben we elk een eigen speerpunt en samenwerken behoort zeker tot de mogelijkheden."

Met het programma SportXperience hopen de bedenkers een bijdrage te kunnen leveren aan het thema ' Van jongs af aan vaardig in bewegen' uit het Nationaal Sportakkoord.